На все воля Божа,
Всякому свій час –
Жити ж доведеться
Кожному із нас.
Вже коли родився,
І як мізки є –
То не раз бо думав
Про життя своє.
Що ж його робити,
Як його прожить?
Скільки це продлиться –
Вічність чи лиш мить?
Та й для чого тільки
Бог Мене створив?
Може й без затії –
А щоб просто жив…
Може й не Всевишній,
Може й Вибух(1) був,
Може й іншоземець(2)
В нас життя вдихнув.
Як би там не було –
Хто Творець є нам,
Кожен хай для себе
Обирає сам.
Та коли сьогодні
Ти прийшов в цей світ –
Мусиш ще й обрати
Шлях єдиний свій.
Два є варіанти,
Паралелі дві.
Перша – то Величність,
Друга – то є цвіль!
Перший – то є Сила,
Мужність і краса!
Інший – то могила,
Смерті то коса.
Про одних говорять:
«Нації є цвіт»!
Бо вони собою
Розвивають світ.
А про інших кажуть:
«Стид вам і ганьба»!
При малій незгоді
Гнуться як верба.
Перші то Гіганти,
То є плоть і кров,
Бо коли пройдеться –
Видно, що ішов!
Видно, що не тільки
Сам для себе жив,
І чужим, і рідним –
Скрізь добро творив.
Видно, що з Душею
Руку прикладав,
Оддавав неймущим –
Та взамін не брав.
Другі ж паразити,
То є чернь і гріх –
За своє корито
Повбивали б всіх.
Бо нема в них більше
У житті турбот –
Лиш би попоїсти,
Натовкти живот(3).
Можна хіба з ними
Вічне щось творить?
Наче і живеє,
Наче й вічно спить…
Бо вони лиш – ехо,
Бо вони лиш – зов,
Бо коли пройдеться –
Наче й не ішов.
Про Одних ще довго
Будуть вспоминать,
Та й не однократно
Шану отпівать.
Будуть про Них в школі
Дітлахам читать,
Честь їм віддавати,
Що пішли на рать.
А про інших люди
Швидко всі забудуть
Більше й не згадають,
Що такі жили.
Бо як вмре сьогодні,
Завтра й не згадають,
Завтра й не згадають –
Може й ще раніш.
Але все це завтра,
Чи й пізніше буде,
Перші ми чи другі –
Хто ж ми, добрі люде?
.
Ким в житті б не стали –
Рабом чи Панами,
Бо усі ми знаєм –
Вибір, все ж, за Нами!
2 квітня 2009р., Київ
1. Мається на увазі Теорія вибуху, згідно якої наш Всесвіт з’явився внаслідок великого вибуху і нема в ньому Вищого Розуму – все хаотично.
2. Тут – інопланетянин.
3. Діалектичне, від «живіт».
є
ID:
124632
Рубрика: Поезія, Вірші, що не увійшли до рубрики
дата надходження: 02.04.2009 22:53:28
© дата внесення змiн: 02.04.2009 22:53:28
автор: В. Пономар
Вкажіть причину вашої скарги
|