.
Не знаю я, чи це насправді було,
Чи це до мене в уяву прийшло,
А може це у сон мені прибуло,
Що я побачив рідніє село.
Таке красиве як вечірній місяць,
У вогниках яскравих мерехтить,
Ставок у вербах кригою покритий
І білий сніг навколо так блистить...
А навкруги так гамірно і мило,
Лунають співи із усіх сторін,
Малі й дорослі граються грайливо,
Хтось бє далеко десь в церковний дзвін.
О, Боже мій, та цеж Різдвяні Свята,
Це ж тепер добре бачу навкруги,
Он у вертепі, хлопці і дівчата
Співають що є сили коляди.
Прилинув ближче, ось моя хатина,
В вікно поглянув, Боже, що таке?
Людей багато, я мала дитина,
Десь з 8 років, мабудь що буде.
Стоїть широкий стіл посеред хати,
На ньому бачу,що тільки не є.
Моя матуся, рідна моя, мати,
На стіл кутю, вечерять подає.
А за столом мій дід, моя бабуся,
Їх діти- мамині три велетні брати,
І мамина сестра тітка Маруся,
І менший брат мій, щось собі жує.
Усі убрані в гарні вишиванки,
В куті дідух,на стінах образи,
А у кутку- ялинка, як панянка,
У іграшках сіяє навкруги..
Всі за столом веселі і щасливі,
Про щось так дружньо й мило гомонять,
Невже це було, де, куди поділось?
О, Боже милий, як роки летять...
Дідусь враз встав, як старший він у домі,
Що діти мої,наситились Ви?
Давайте разом й ми в сімейнім колі,
Та заспіваєм гарно коляди!
І враз як пролунало ,,Бог предвічний”,
Що аж задзвеніли у хаті шибки.
Як гарно всі вони колядували,
Хіба співати так умієм ми ?
А тут на дворі так загуркотіло
І в двері щось в вірвалося таке,
Перелякався, в серці заболіло,
Та це ,,чорт справжній” до хати іде.
Такий великий у чорнім кожусі,
Весь у дзвінках і роги в нього є.
За ним враз жид, горбатий і маленький,
Прибіг до столу, все кричить- моє.
За ними ангелятка такі милі
І козаки із шаблями в руках.
Всі разом з нами дружньо колядують
І Бога славлять у своїх піснях.
І голосами наповнялась наша хата,
Що було чути на ціле село.
Ми Вас прийшли господарі вітати:
,,Христос Родився!”, ,, Славімо Його!”.
ID:
301870
Рубрика: Поезія, Лірика
дата надходження: 23.12.2011 18:20:21
© дата внесення змiн: 23.12.2011 18:41:27
автор: ІВАН КУШНІР
Вкажіть причину вашої скарги
|