Зібралося одне яйце поїхать якось у райцентр.
Але ж ні ніг, ні крил нема, одна яєчна голова!
Не полетіть і не піти, яким ти боком не крути!
Спитало в матері яйце, як у райцентр попасти ще?
Сказала куриця яйцю: от я тебе не понесу,
Бо ти таке, як колобок, візьму на крила, а ти «чпок»!
Направо потече білок, а посередині жовток,
І закривавлене лице не прикрашатиме райцентр!
Гадало, думало про це три тижні куряче яйце,
А потім раз, і от сюрприз: курча з’явилося на світ.
І вже забуло, що воно, яйцем-філософом було,
І інші вже потреби є, життя потроху пізнає.
Мораль у байці цій проста: ти не зважай, що голова,
Подумай краще лишній раз, якщо твої слова спішать,
Ти обміркуй, куди піти, чи треба, а, чи може, ні!
І слухай старших, бо вони, таким яйцем, як ти, були!
13-02-2014 В.Пригорницький