Песець - це не великий
Хижий звір.
У нього гарний нюх та слух,
Але не досить добрий зір.
Живе у тундрі, лісотундрі
Та за Північним колом полярним.
І його завжди вважають
Досить розумним
І мисливцем дуже гарним.
Песець на вигляд
Нагадує лисицю.
А колір шкіри схожий
На забарвлення куниці.
На стопах лап
Жорстке волосся має.
А голос його, завжди вам
Гавкіт собаки нагадає.
Будує нори не далі
Ніж за півкілометра
До води. А в норі
У нього лабіринти,
Щоб вороги не змогли
Дістатись туди.
Нори песець риє
У грунті м'якому.
І камінням прикриває
Вхід до свого дому.
В його раціон їжі
Входить приблизно
125 видів тварин
І 25 видів рослин.
Ділянка на якій сім'я
Песців проживає,
Дуже велику
Площу займає.
Оскільки місць
Для будівництва житла
У тундрі замало,
Вони будують великі нори
Щоб місця завжди
Усім вистачало.
В самців жорстокі бої
За самку.
Бо кожен хоче мати
Дружину-панянку.
У самки 7-12 дітей,
Вона разом з самцем
Ховає їх
Від сторонніх очей.
Чоловік разом з дружиною
Виховує дітей.
І надає дружині
Важливих порад
Та корисних ідей.
Найбільше песець
Ловить мілких гризунів.
А також не дуже
Великих птахів.
Може нападати на дітей
Північних оленів.
На узбережжі супроводжує
Білих ведмедів, і їсть м'ясо
Вбитих ведмедем тюленів.
Влітку складає в норі
Запаси песець.
Бо взимку без їжі
Йому буде кінець.
На нього нападають
Великі хижаки:
Лисиці, ведмеді
Та вовки.
Молодих песців хапають
Білі сови та орлани.
І наносять їм одразу
Смертельні рани.
Два рази на рік
Песець линяє.
І забарвлення хутра
Весною та восени міняє.
Песець - це важлива
Промислова тварина.
Від нього багато
Цінного хутра
Отримує людина.