Якось звернув увагу на карту -
Україна нагадує кволе і... без-
захисне курча. А сучасне -
ще й кульгавим виглядає.
Сумні асоціації!
Чи не так?
Родила квочечка курчат
І під крило їх поховала…
Та згодом стала всім кричать:
«Ви всі мої, мені ж вас мало!».
Й ну, по око́лам зазирать –
Де що окру́г не так лежало…
І наскребла… іще курчат
Пустивши в хід облудне жало.
…Але природа жме своє:
Повиростали ж бо курчата –
У кожного характер є
Й для непідвладності – печаті!
…Та кльока їх - давай клювать:
Не надихали дітки кльоку.
Дісталось кожному під стть –
Кому в головку, інших – в око.
Діставсь і нам дошкульний шваб –
Курчаті відірвали лапку…
А та шукала нових зваб –
Не зупинить стару «царатку»!
Вона готує нью-кульбіт:
За лет, не дай Бог, ще накаже –
Курча ж бо в вільний світ летить…
…Печалить душу стерво враже!
Оте курча – мов наша кров,
Як в поступі святе начало:
Той знає, хто його боров,
Кому дісталося немало…
Живе курча… Хоч й інвалід –
Немає гожих крил і… лапки,
Та вже увік не втрапить під
Крило пулярдово-кацапки*!
...А в гузно**?.. Хай ще поклює:
Лaйно отрима чапко... в носа –
Курча без промаху вже бэє
Й клює «царів», як курка – просо!
27.08.2018
_________
*Пулярда – вихолощена та відгодована курка.
**Йдеться про Донбас, який на сучасній карті
України нагадує безпомічне гузно курчатки…