АРОМАТИ ДИТИНСТВА

(ПРИСВЯЧУЮ  СВОЇЙ  РІДНІЙ  МАТУСІ)

Я  народилася  в  селі.  В  сім‘ї  дітей  було  троє:  старший  брат,  молодша  сестра  і  я  -  «золота  серединка».

Багато  спогадів  в  голові  роїться  про  минуле  життя,  особливо  зараз,  коли  у  паспорті  «осінь»,  на  скронях  зима,  а  в  душі  поселилася  ностальгія…

Я  часто  задаю  собі  питання,  чому  в  дитинстві  я  не  хворіла,  а  коли  стала  жити  в  місті,  відразу  організм  «образився»  на  мене  і  щороку  канючить  повернутися  туди,  де  народилася.

Звичайно,  у  мене  є  свої  варіанти  відповіді  на  це  запитання.  Цікаво,  чи  інші  люди  будуть  згідні  з  моїми  висновками?

По-перше,  чиста  вода  з  криниці.  Ні  з  чим  не  можна  порівняти  цей  неперевершений  смак,  її  прозорість,  м‘якість  і  бадьорість,  яку  відчуваєш  після  цілющих  ковтків  криничної  води  у  всьому  тілі.  Особливо  я  навіть  до  цього  часу  люблю  пити  воду  пригоршнями  і  вмиватися  рано  вранці  біля  криниці.

По-друге,  чисте  повітря,  море  зелені  і  квітів,  і  таке  привітне  сонце.  Пів  дня,  як  правило,  ми  проводили  в  школі,  а  після  уроків  обідали  і  гнали  корову  пасти.  Бігали  босі  по  землі,  лазили  по  деревах,  дрімали  на  ковдрі  із  буйних  трав  і  розмаїття  квітів.  Уроки  вчили,  коли  у  вікна  вже  зазирали  зорі  і  посміхався  місяць.

По-третє,  здорова  проста  їжа:  щодня  картопля,  овочі,  фрукти,  молоко  хліб  і  варення.  М‘ясо  їли  тільки  раз  на  рік,  коли  кололи  порося.  

Із  овочів  найчастіше  взимку  вживали  квашену  капусту,  вінігрет  з  овочів,  славнозвісну  «шубу»  з  оселедцем,  кислі  помідори  та  огірки,  а  також  квашені  яблука  «антонівку».  В  льоху  стояли  ящики  зі  свіжими  яблуками  з  ранньої  осені  і  аж  до  весни.

Але  найбільше  вкарбувався  в  пам'ять  аромат  маминого  хліба  і  пиріжків  з  капустою,  яблуками,  сиром,  вишнями,  сливами  і  квасолею  з  маком.  А  ще  мама  запікала  у  сметані  «конвертики»  з  гарбузом  і  «налісники»  с  сиром.

Раніше  в  селі  не  було  газопроводу  і  їжу  готували  в  печі.  Спочатку  на  сильному  вогні,  а  потім,  коли  залишався  жар,  їжа  «умлівала».  Ніде  і  ніколи  більше  не  їла  такі  страви.

Хліб  пекли  в  неділю.    В  цей  день  також  мама  всіх  дітей  купала.  Потім  ми  втрьох  чекали  на  печі,  за  квітчастою  занавіскою,  поки  спечеться  хліб  і  пиріжки.    Аромат  свіжо  спеченого  хліба  лоскотав  ніздрі  і  наганяв  апетит.  

Мама  доїла  корову  і  ми  смакували  пиріжками  з  парним  молоком.  На  печі  було  жарко  і  ми  після  трапези  засинали  і  снилися  нам  казкові  сни…

Тепер  завжди,  коли  чую  аромат  випічки,  згадую  безтурботне  дитинство…

А  який  борщ  готувала  мама!  Замість  м‘яса  клала  квасолю.  Особливо  смачна  ця  страва  була  на  другий  день,  в  народі  кажуть,  що  борщ  «натягнувся».  Коли  овочі  киплять  у  воді,  вони  віддають  свій  колір  і  смак,  а  коли  зварений  борщ  деякий  час  постоїть,  то  овочі  забирають  частину  того,  що  віддали,  назад  –  ось  чому  на  другий  день  борщ  смачніший.

А  ще  згадую  дивовижний  аромат  побіленої  хати.  Стіни  були  зроблені  з  глини  і  білили  також  білою  глиною.  Цілющі  властивості  цієї  глини  всім  відомі.  Її  використовують  в  народній  медицині  і  в  косметології.

Окремо  хочеться  сказати  про  аромат  сезонних  квітів.  Весною  –  тюльпани,  нарциси,  бузок,  жасмин  і  черемшина,  конвалії,  підсніжники,  проліски  і  «головастий»  ряст.

Влітку  повітря  полонив  аромат    абрикос,  вишень,  черешень  слив  і  яблунь.  Біля  хати  у  нас  і  до  цього  часу  фруктовий  рай!  А  як  солодко  пахне  дозріла  полуниця!  

Не  можу  не  згадати  особливий  аромат  чорнобривців,  улюблені  квіти  моєї  мами  і  символ  нашої  квітучої  України!

адреса: https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=327624
Рубрика: Лірика
дата надходження 04.04.2012
автор: ОЛЬГА ШНУРЕНКО