Легенда про Лавр

Легенда  про  Лавр
           Знаменитий  Овідій  у  своїх  "Метаморфозах"  оповідає  про  те,  що  Аполлон,  що  жив  серед  людей,  закохався  в  німфу  Дафну  і  постійно  переслідував  її.    Одного  разу  після  перемоги  над  змієм  Пифоном  Аполлон  зустрів  юного  бога  кохання  Ерота  з  луком  і  стрілами  і  пожартував  над  ним:  "Навіщо  тобі,  малюк,  лук  і  стріли?    Чи  не  думаєш  ти  перевершити  мене  в  мистецтві  стрільби?  ".
         Ця  насмішка  образила  Ерота,  і  він  в  помсту  послав  дві  стріли.    Перша,  стріла  любові,  пронизала  Аполлона,  а  друга  -  що  вбиває  любов  -  потрапила  в  Дафну.    З  тих  пір  Дафна  завжди  тікала  геть  від  Аполлона.    Ніякі  хитрощі  не  допомагали  йому.    Змучена  стражданнями,  вічними  переслідуваннями,  Дафна  звернулася  до  батька  пенею  і  Землі,  щоб  вони  забрали  у  неї  її  образ.    Після  цих  слів  вона  перетворилася  в  лаврове    дерево  (цікавий  той  факт,  що  на  Русі  до  XVIII  століття  лавровий  лист  називали  "дафнія"  (  "лавр"  по-грецьки  -  "дафна").
         Засмучений  Аполлон  з  тих  пір  став  носити  на  своїй  голові  вінок  з  вічнозеленого  лавра.    У  Греції  лавровим  листям  прикрашали  житла,  щоб  освіжити  приміщення.    В  матраци  підкладали  лаврові  гілки,  щоб  снилися  віщі  сни.    Існувало  повір'я,  що  лавр  рятує  від  удару  блискавки.
           Так,  відомий  факт,  що  римський  імператор  Тибериус  під  час  гуркоту  грому  надягав  лавровий  вінок  і  заповзав  під  ліжко.    Лавр  вважали  священним  деревом,  його  вінками  прикрашали  голови  переможців  в  Стародавній  Греції.    Кілька  тисячоліть  ця  традиція  зберігається  і  в  інших  країнах,  наприклад  в  Англії.    Від  слова  "лавр"  походить  слово  "лауреат"  -  "увінчаний  лаврами".
Цікаві  факти  про  лаврове    листя
 
 Приємний  аромат  лаврового  листа  давно  полюбився  кулінарам.    Він  веде  своє  походження  з  Малої  Азії,  поширившись  потім  в  Середземномор'ї  та  Азії.    Лаврові  дерева  досягають  десяти  метрів  у  висоту.    Цвітуть  вони  ранньою  весною.    Квіти  лавра  бувають  жовтого  або  зеленувато-білого  кольору,  а  ягоди  -  різних  відтінків  від  темно-зеленого  до  багрянисто.    Листя  лавра  еліптичної  форми,  блискучі,  темно-зеленого  кольору  і  досягають  в  довжину  7,5  і  навіть  10  сантиметрів.    Лаврове  листя  не  тільки  додають  блюдам  неповторний  аромат,  але  і  вельми  корисні  для  здоров'я.
 Ресурс  Nutrition  And  You  повідав  чимало  цікавого  про  різні  продукти,  що  входять  в  раціон  людини.    Не  оминув  він  увагою  і  лавровий  лист.    Слід  пам'ятати,  що  далеко  не  кожній  людині  корисні  ті  або  інші  продукти,  в  тому  числі  і  ті,  які  вважаються  елементами  здорового  харчування.    У  всіх  випадках  бажано  звертатися  до  фахівця-дієтолога,  сприймаючи  інформацію  з  Інтернету  тільки  в  якості  довідково-пізнавальної,  не  покладаючись  на  неї  в  питаннях,  що  стосуються  здоров'я.
 Приправою  є  зів'ялі  і  сушені  лаврове  листя  з  сильним  ароматом,  які  можуть  зберігатися  кілька  місяців.    Сушені  плоди  лавра  теж  використовуються  в  кулінарії  в  якості  ароматизатора.
 Корисні  властивості  лаврового  листа  і  цікаві  факти  про  нього
 Лавровий  лист  шанувався  в  грецькій  і  римської  цивілізації.    Його  вважали  символом  мудрості,  миру  і  захищеності.
 Як  спеція,  він  містить  сполуки,  мінерали  і  вітаміни,  необхідні  для  здоров'я.
 Він  містить  (в  формі  спеції)  багато  летючих  активних  компонентів,  в  тому  числі  α-пінен,  β-пінен,  мирцен,  лімонен,  ліналоол,  метілхавікол,  нераль  (цис-ізомер  цитраля),  α-терпінеол,  геранілацетат,  евгенол  і  хавікол.    Ці  сполуки  відомі  своїми  антисептичними  і  антиоксидантними  властивостями,  сприяють  травленню.    Вважається  також,  що  вони  мають  протиракові  властивості.
 Свіжі  лаврове  листя  дуже  багаті  вітаміном  C.  У  100  грамах  міститься  46,5  міліграм,  що  становить  77,5%  від  денної  норми  споживання.    Вітамін  C  (аскорбінова  кислота)  є  одним  з  найпотужніших  натуральних  антиоксидантів,  які  сприяють  виведенню  з  організму  шкідливих  вільних  радикалів.    Аскорбінова  кислота  також  підвищує  імунітет,  має  ранозагоювальну  і  противірусним  ефектом.
 Свіжі  лаврове  листя  та  інші  частини  рослини  багаті  також  фолієвою  кислотою,  утримуючи  в  100  грамах  180  міліграм  або  45%  від  рекомендованої  денної  норми.    Фолати  важливі  для  синтезу  ДНК,  що  приймаються  в  Преконцепційна  період  вони  сприяють  запобіганню  дефектів  нервової  трубки  у  дитини.
 Лаврове  листя  -  відмінне  джерело  вітаміну  A.  У  100  грамах  лаврового  листя  міститься  6185  міжнародних  одиниць  (МО,  IU),  тобто  206%  від  денної  норми  споживання.    Вітамін  A  виступає  натуральним  антиоксидантом  і  важливий  для  здорового  зору.    Він  також  потрібно  для  підтримки  в  здоровому  стані  слизових  оболонок  і  шкіри.    Було  виявлено,  що  вживання  в  їжу  натуральних  продуктів,  багатих  вітаміном  A,  сприяє  захисту  від  ракових  захворювань  легенів  і  порожнини  рота.
 Ця  спеція  є  хорошим  джерелом  безлічі  вітамінів,  в  числі  яких  нікотинова  кислота,  піридоксин,  пантотенова  кислота  і  рибофлавін.    Ці  вітаміни  групи  B  сприяють  синтезу  ферментів,  функціонуванню  нервової  системи  і  регулювання  обміну  речовин  (метаболізму).
 Ця  вишукана  спеція  є  також  хорошим  джерелом  ряду  мінералів,  зокрема  міді,  калію,  кальцію,  марганцю,  заліза,  селену,  цинку  і  магнію.    Калій  -  важливий  компонент  клітин  і  рідин  організму,  сприяє  контролю  над  серцевим  пульсом  і  кров'яним  тиском.    Марганець  і  мідь  є  факторами,  що  сприяють  дії  в  організмі  ензиму-антиоксиданту  під  назвою  супероксиддисмутаза.    Залізо  важливо  для  вироблення  червоних  кров'яних  тілець  і  є  супутнім  фактором  для  ферментів  цитохромоксидази.
 Застосування  лаврового  листа  в  медицині
 Медицина  використовує  переваги  лаврового  листа  і  ягід  лавра,  його  в'яжучі,  сечогінні  якості  і  здатність  підвищувати  апетит.Масло  лаврового  листя  містить  в  основному  цинеол  (евкаліптол)  -  50%.    А  також,  евгенол,  хавікол,  ацетілевгенол,  метілевгенол,  α-  і  β-пінен,  фелландрен,  ліналоол,  гераніол  і  терпинеол.
 Екстракт  лавра  користується  репутацією  засобу,  заспокійливого  шлунок  і  полегшує  метеоризм  і  коліки.
 Лауринова  кислота  з  лаврового  листя  є  репелентом,  засобом,  що  відлякує  комах.
 Компоненти  масла  лаврового  листя  також  використовуються  в  народній  медицині  як  засіб  для  лікування  артритів  (запалень  суглобів),  м'язових  болів,  бронхітів  і  симптомів  грипу.
 Збір  і  зберігання
 Традиційно,  зібрані  лаврове  листя  висушують  в  тіні,  оберігаючи  їх  від  прямих  сонячних  променів,  щоб  зберегти  летючі  масла.
 У  відділах  спецій  можуть  продаватися  різні  лаврове  листя.    У  тому  числі  повністю  висушені,  висушені  і  подрібнені,  сухої  заморозки  і  в  меленої  формі.    Уникайте  листя  з  неприємним  запахом,  плямами  і  уражених  грибком.
 Зберігайте  лаврове  листя  в  банку  або  контейнері,  в  які  немає  доступу  повітря.    Уникайте  зберігати  їх  в  освітленому  місці.    Лаврове  листя  не  зберігається  більше  року,  потім  вони  втрачають  аромат.    Сушені  плоди  лавра  також  можуть  виступати  в  якості  ароматизатора  для  їжі.
 Застосування  лаврового  листа  в  кулінарії
 Глянцеві  темно-зелені  лаврове  листя  можуть  використовуватися  і  в  свіжому  вигляді.    Але  краще  дати  їм  полежати  в  тіні  кілька  днів.    Завдяки  цьому  з  них  піде  гіркоту,  але  залишиться  аромат.
 Якщо  ви  виявили  в  їжі  лавровий  лист,  відкладіть  його  в  сторону  і  не  їжте.    Вони  мають  шкірястою  структурою,  жорсткі  і  небезпечні  для  жування  і  ковтання.    Їх  завдання  -  передавати  їжі  свій  аромат,  є  їх  не  слід.
 Лавровий  лист  входить  в  число  тих  ароматичних  трав,  які  використовуються  в  кулінарії  поряд  з  чебрецем  (чебрецем),  шавлією,  чабером,  селерою,  базиліком  і  інший  ароматної  зеленню.    Вони  також  відомі  під  загальною  назвою  «букет  гарні»  і  використовуються  у  вигляді  пучка  пряних  трав,  що  додаються  в  страви.
 Ця  спеція  використовується  в  приготуванні  поширеного  в  кулінарії  курт-бульйону  (court  bouillon),  який  готується  на  основі  води,  солі,  білого  вина,  рослинних  ароматів  (лука  і  селери)  і  ароматизируется  букетом  гарні  і  чорним  перцем.
 Сушені  лаврове  листя  додаються  в  трав'яний  чай.
 Лаврове  листя  є  важливим  інгредієнтом  багатьох  класичних  соусів,  в  числі  яких  хлібний  і  томатний  соуси,  а  також  знаменитий  бешамель.
 Лаврове  листя  використовуються  в  приготуванні  морепродуктів,  домашньої  птиці,  м'яса,  рису  (наприклад,  в  плові)  і  овочевих  страв.
 Вони  також  застосовуються  для  ароматизації  солодких  страв,  в  тому  числі  солодких  хлібців  та  заварних  кремів.
 Запобіжні  заходи
 Лаврове  листя  строго  рекомендується  витягувати  з  їжі  перед  її  подачею  на  стіл,  оскільки  вони  можуть  викликати  задуху,  порізати  мову  і  пошкодити  травний  тракт.    Слід  уникати  вживання  в  їжу  страв  з  використанням  лаврового  листа  під  час  вагітності,  оскільки  містяться  в  них  хімічні  сполуки  можуть  викликати  викидень.
 Поживна  цінність  лаврового  листа
 У  дужках  наведено  відсоток  від  денної  норми  споживання.    Поживна  цінність  приведена  з  розрахунку  на  100  грам  лаврового  листа  за  інформацією  від  Міністерства  сільського  господарства  США.
 Загальні  відомості:
 енергетична  цінність  -  313  кілокалорій  (15,5%);
 вуглеводи  -  74,97  грама  (57%);
 білок  -  7,61  грама  (13%);
 жири  -  8,36  грама  (29%);
 холестерин  -  0  міліграм  (0%);
 клітковина  -  26,3  грама  (69%).
 вітаміни:
 фолати  -  180  мікрограмів  (45%);
 нікотинова  кислота  -  2,005  міліграма  (12,5%);
 піридоксин  (вітамін  B6)  -  1,740  міліграма  (133%);
 рибофлавін  (вітамін  B2)  -  0,421  міліграма  (32%);
 вітамін  A  -  6185  міжнародних  одиниць  (МО,  IU)  -  206%;
 вітамін  C  -  46,5  міліграма  (77,5%);
 електроліти:
 натрій  -  23  міліграма  (1,5%);
 калій  -  529  міліграм  (11%).
 мінерали:
 кальцій  -  834  міліграма  (83%);
 мідь  -  0,416  міліграма  (46%);
 залізо  -  43  міліграма  (537%);
 магній  -  120  міліграм  (30%);
 марганець  -  8,167  міліграма  (355%);
 фосфор  -  113  міліграма  (16%);
 селен  -  2,8  мікрограма  (5%);
 цинк  -  3,70  міліграма  (33%).Теги:  
Цікаві  факти,  Лавровий  лист,  Енциклопедія

Переклала  на  українську  мову  26.03.19      7.52

адреса: https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=833570
Рубрика: Лірика
дата надходження 26.04.2019
автор: Тома