Хліб

Хліб  
Батько  мій,  не  завжди,  а  тільки  під  якийсь  настрій,  поїдаючи    щось  там  з  окрайцем  білого  пшеничного  хліба,  бувало,  казав:  "Немає  гарного  житнього  хліба,  випеченого  не  на  куплених  дріжджах,  а  на  хмільний  заквасці.  Твердого,  важкого,  але  і  смачного  і  такого  ж  ситного.  Ось  посію  жито,  віддам  в  помел,  і  спечемо  такого  хліба".  
Щороку,  на  незначній  частині  городу,  сіяли  жито.  Сіяли  тому,  що  з  житньої  соломи  -  робили  міцні  снопи,  якими  щорічно  чинили  солом'яну  покрівлю  хати  та  сараїв.  Пшенична  солома  для  такої  потреби  була  непридатна.  
Жито  обмолочували  у  дворі  ціпами.  Перед  цим,  провівши  тривалу  підготовку  двору  -  для  майбутнього  обмолоту.  Землю  вирівнювали,  поливали  водою,  довго  трамбували  і  вимітали  дочиста.  Виходив  дуже  цікавий  і  гладенький  майданчик,  але  погуляти  і  побігати  по  ньому  дітям,  до  закінчення  обмолоту,  не  дозволяли.    
Зерна  намолочували  небагато,  один  лантух,  можливо  і  два.  Всі  батькові  спроби  перемолоти  зерно,  при  черговій  поїздці  до  млина,  виявлялися  безуспішними,  через  технологічні  нюанси,  повʼязані  з  небажанням  мельників  перелаштовувати  жорна  для  помелу  житнього  зерна,  та  й  ще  в  незначній  кількості.  Тому  жито,  після  таких  еволюцій,  благополучно  повертали  додому  і  згодовували  птиці  та  худобі.  
Пізніще  будинок  та  і  сараї  перекрили  гарною  червоною  черепицею,  тому  потреба  в  житній  соломі  відпала,  і  -  зерна  не  стало.  
Батько  з  такою  ситуацією  змирився,  а  згодом  зовсім  забув  про  своє  бажання.  Та  і  пшеничний  хліб  -  швидше  за  все,  став  більш  прийнятним  для  його  старіючого  організму,  який  згодом  став  зовсім  слабим  та  немічним.
Але  я  про  такий  хліб  не  забув,  та  й  проніс  оте  батькове  бажання  через  усе  своє  життя.  Тому,  справившись  з  усіма  своїми  життєвими  справами  та  проблемами,  після  виходу  на  пенсію,  вирішив  реалізувати  батьківську  мрію  -  спекти  житнього  хліба  і  обов'язково  на  хмільний  заквасці.  
Рецепт  закваски  та  хліба  я  вичитав  в  інтернеті,  що  виявилося  -  цілком  можливим  для  реалізації  в  домашніх  умовах.  Тим  більш,  що  житню  муку  продавали  вільно  і  за  доступною  ціною.  Та  і  житній  хліб  продавали,  але  хотілося  того,  що  не  був  спечений  у  далекому  дитинстві.
Хміль  я  запримітив  біля  місця  своєї  передпенсійної  роботи.  Зростало  його  багато,  в  якихось  занедбаних  теплицях.  Але  коли,  через  півтора  року  перебування  на  пенсії,  я  прийшов  знімати  врожай,  в  тому  місці  “кипіло”  чергове  будівництво,  і  мені  довелося  добувати  шишки  хмелю  злодійкуватим  способом,  проникаючи  через  паркани,  встановлені  будівельниками.  
Хміль  був  висушений,  в  повній  відповідності  з  технологічними  вимогами.  Він  довго,  що  визивало  незадоволення  моєї  дружини,  висів  в  полотняному  мішку  на  балконі,  поки  після  чергової  загрози  з  її  боку  "все  викинути",  я  прийняв  рішення  -  хліб  спекти.  
Процедура  підготовки  закваски,  виготовлення  опари  і  тіста  виявилася  не  такою  вже  трудомісткою  та  і  нескладною.  
Хліб  вийшов  дуже  запашним,  міцним  і  смачним.  Його  із  задоволенням  їли  Онуки,  а  я  був  просто  в  захваті.  
Із  пережитого.
©В.  Небайдужий.
02.12.2016.  
м.  Київ

адреса: https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=921917
Рубрика: Лірика кохання
дата надходження 11.08.2021
автор: Небайдужий