ХУДОЖЕСТВО ПОРЯТУВАНЬ В ЗИМІ (практика спасіння в миру) , 1999, ч. 3

                                             Художество  порятувань  в  зимі
                                                 (практика  спасіння  в  миру)

Частина  III
                                         Слово  з  Духу  (серця)

Найбільше  прагніть  святості  Неба  і  його  слова  з  серця  (від  Бога),  читайте  його,  коли  прийде,  і  перечитуйте  найбільше  його  в  глибину,  аж  до  прямого  сприйняття  через  дух:  в  горлі  має  ставати  несказанно  солодко  —  це  ангельська  їжа,  це  ваша  їжа,  якщо  ви  ангел  на  землі,  ще  й  в  страшному  миру,  а  не  схований  світильник  в  монастирі...  Бог  справедливий  —  так  і  воздасть  кожному.
Коли  близький  до  досконалості  в  духові  перебуває  між  багатьма  людьми,  то  охорона  його  світлом-острівцем  благодаті  є  зворотньою  темноті  людей:  це  як  сонце  в  затемненнях  різної  густини.
Якщо  ж  спочиває,  то  зовнішні  ментально-психічні  енергії  людинозвіра  (сатани)  поступово  закривають  його  від  сонця  духу,  тоді  благодать  Святого  Духа  є  присутньою  непрямо  і  дія  її  зменшена.  
Можуть  бути  рецидиви  самодіяльної  творчості  душі  на  сублімованих  (переплавлених)  статево-розумових  енергіях  в  гортані:  таке  некероване  гортанобісівство  —  замість  слова  з  Духу  (серця)  внутрішньої  людини  і  непорушно-спокійної  радості  від  постійного  єднання  з  Богом.

Тому,  пробудившись,  духовна  воля  його  вже  свідомо  і  сама  собою  знаходить  молитовне  єднання  з  Богом,  полишаючи  зовнішнє,  як  перешкоду  безсмертному  життю.  (В  світському  є  «ранок  віддати  Богу»,  що  приблизно  звершується  за  однієї  умови:  не  допустити  буденного  мислення...)

Пробудившись  і  дихаючи  світлом  в  єднанні  з  найвищою  свідомістю  —  слід  вести  відповідний  спосіб  життя  (чин)  духу  і  душі  —  дихання  цільною  світлом-любов’ю.
Духовна  любов  до  всіх  внутрішніх  людей  і  речей  (це  ж  і  до  Бога)  приносить  світло  внутрішніх  знань,  і  навпаки.  І  в  безмежному  океані  Єдиного  все  єсть  вселюбов’ю,  всевіданням  і  всеволенням  водночас.
Нема  слів,  та  й  неправильно  передавати  обмеженими  безмежне.

Одна  лише  присутність  небожителя  в  плоті  між  людьми  зупиняє  агресію  зовнішнього  і  пробуджує  внутрішніх  вічних  людей.  Вона,  присутність,  сприяє  успішному  перетіканню  до  Бога.

На  нижчій  сходинці  вже  ці  пробуджені  і  успішні  сприяють  присутністю  серед  людей  наступному  перетіканню  початківців:  так  всі  рятуються,  йдуть  єдино  в  любові-світлі  до  Бога.
Хто  найясніше  знає  —  найясніше  викладає,  чим  породжує  любов  (внутрішню),  а  любов  —  знання  довершені  духовні.
І  так  міра  зцілення  в  Богові  збільшується.
А  тому  збільшується  щастя:  повнота  служіння-реалізації  в  Богові;  повноти  в  світі  зовнішньому  нема.

Цар  духу  я,  не  вчора  і  не  взавтра,
А  завжди;  так  вічно  вищі  люблять:
Для  мене  все  одне,  і  все  прекрасне.
І  так  як  сонце  вічно  сходить  ясне,
Женучи  з  моря  слизяви  косяк
..........................................................
Коли  в  воронки,  що  жіночі  лона  
Наставили,
сиплеться  з  неба  золотистий  пил
Із  зерен  духу  і  простих  лушпинь,
Що  згодом  мислять,  ніби  вони  є
на  світі...
та  лише  світ  спокійний  є  —  богів
...........................................................
Нестримного  вогню  ставання  світлом
В  мовчанні  і  в  сердець  паланні.
Готуймося:  тільки  біда  навчить.
Той  мудрий,  хто,  палаючи,  мовчить
І  заража  любов’ю,  ради  Святого  Духа.

Найвнутрішніше  Слово  позамежне  небесно-несказанне  —  з  першоджерела:
 з  Пресвятої  Тройці.
Всякий  святий  і  праведник  явить,  де  джерело  його  слова,  місце  його,  по  духу  видно.  Зцілення  (нерозвіяність),  глибину  мовчання  з  віданням  —  теж.  Слово  сходить  в  атмосфері  таїни,  прикрите,  аби  від  жаху  душа  не  захворіла,  а  зцілилась,  загартувалась  для  несподіванішого.
Тут  помоліться.
«Пресвятая  Тройце,  помилуй  нас».

Можливо,  навернетеся  сильно  до  своєї  внутрішньої  людини  і  спрага  до  повноти  щастя  безумовного  і  безмежного  скине  пута  зовнішніх  умовностей.  Справа  в  серці:  дай  Боже,  щоб  серце  відкрилося  на  справжній  звук  (зерно)  слова  і  виявилося  добрим  грунтом  для  таємного  зародження  Слова.

кого  стрінеш  ти  Слово
хай  лобатого
злого
крутого  —  поцілуй  його
що  є  з  того  що  —  не  цілувальник  я
може  статися  з  мого  усього
зостануться  гірлянди  нових  поцілунків
перш  аніж  прийде  нам
сліпуче  мовчання

кого  стрінеш  ти  Слово
вузьколобого
терпкого
напівсвятого
то  оплач  його
що  любові  із  того
що  не  плакальник  я
може  статися  що  із  неспішного  всього
наче  голий  із  маку  вискочить
дикий  поквапливий  плач
й  зостанеться  росою
перш  ніж  нічого  не  стане

кого  стрінеш  ти  Слово
........................................
більш  нічого  не  треба

поки  в  захваті  
і  під  ноги  взяті
з  тобою  ми
нічого  більш  не  стане
коли  возстанеш


Господи  Слово  я  на  тебе
гляну  —  ростуть  вогненнії  листки
всецілування
інакше  всі  тут  засинають

Тонше  проростання  в  найсокровеннішу  Трійцю  (і  Слово  з  Першообразу)  є  в  триманні  духом  пам’яті  Божої  в  невідступному  мовчанні  і  нерозвіяності.
Слово  з  Трійці  не  має  потреби  в  уточненні:  нема  «слизькості»  і  «самовіднесення»  від  вісі:  або  воно  є  зразу  з  серця  від  Бога,  або  його  ще  нема  в  серці  
і  потрібно  в  благоговінні  дочекатись.  

Внутрішній  голос  в  серці  —  це  як  пропозиція  застрелитись  зовнішнім  головам,  
бо  видно,  що  вони  нічого  не  знають  в  жахливій  периферії,  що  вони  неправильно  зорієнтовані...  Все  земне  втрачає  обмежений  зміст.

Трійця  розвиває  в  людині:  то  переважні  спрямування  від  Отця  і  Духа  до  Сина-Серця-Слова,  то  в  його  світлі  —  знову  до  Святого  Духа  і  Отця,  то  спрямування  до  настільки  сокровенного  Христа,  що  і  не  скажеш.

Вище  розпаду  на  мислеформи  є  буття  цільного  світла-вогню  любові,  
що  його  ніхто  не  витримає,  крім  зцілених  Богом  святих.
Мало  хто  сприйняв  таїнство  Спасіння  в  усю  глибину  Божества!!!

Непотрібен  авторський  стиль,  коли  говорить  Бог.
Потрібно  мовчати.
Коли  вас  матиме  очищене  серце  —  відчуватимете  слово  з  Трійці  (з  серця):  Христос  дихатиме-любитиме  в  вас:  такі  чують-бачать  спільним  Христом.  Вони  входять  в  тіло  Христове.  Поза  Христом  спасіння  нема.  Відчуваєте?..

Нині  —  зеніт  сатани  (самоуправного  мислення),  сказав  в  найточнішому  смислі...
Нікому  зовнішньому  казати,  як  каже  Бог  рятуватися  нині  в  миру  —  у  внутрішній  людині.

Світ  в  останні  століття  настільки  самозаплутався  і  розумом  згіршився,  що  не  може  навіть  взнати  всього  без  допомоги  серця,  світ  відійшов  від  Христа  до  матеріальності  інтелекту  —  і  не  знає,  що  так  йти  до  вишого  світу  —  інтелектом  —  те  ж  саме,  що  пробувати  жити  в  будинку,  намальованому  на  папері...

Слово,  якщо  воно  не  з  серця  (Духу),  а  з  душі  (з  гортані),  має  відповідністю  непрямо  Отця  і  Духа  і  описує  творіння  Тройці  приблизно,  хоч  більш-менш  випукло,  але  далеко  від  самої  Тройці  і  точного  слова  її  прямо  з  Духу  (серця).  
За  складом  воно  буває  художнім.  
Слід  молитися  про  більше  до  Богородиці,  потім  до  Христа,  потім  —  Тройці.

Слово  з  найсокровенніших  складів  Єдиної  Тройці,  якщо  воно  тільки  з  серця,  
в  різних  досконалих  є  —  і  в  таємниці  сокровенної  Тройці  відповідна  його  дія:  
від  найдоступнішого  аж  до  малодопустимого  для  народження  в  грубий  світ.  Мають  чин  —  покликання,  обраність  служіння  від  Бога,  своєчасність.
Від  початково  грубо-художнього  з  душі  до  в  перспективі  недоступного  Першослова  мучаться  в  творчих  муках  неповноти  й  недосконалості  всі  види  художників,  відчеплюючись  від  того,  що  від  грубого,  й  приліплюючись  до  витонченішого.

 Квітка  художнього  рідко  поєднується  з  вогнем-світлом  Божества,  лише  в  особливій  благодаті  Промислу  в  посланцях  від  Бога  зі  спеціальною  місією.  
Такої  відповідальності  не  покладає  Бог  навіть  на  ангелів.

 Звідси  рідкісність  і  глибока  таємниця.  Бог  вибирає  художників  і  дає  дари  Святим  Духом  угодні  Йому.

Зате  дія  слова  з  Тройці  є  чудотворною:  зразу  ж  і  таємно,  і  незбагненно  діє  на  весь  склад  покаліченого  образу-подоби  Тройці  (людину)  і  зцілює  в  одне  душу,  дух  і  тіло,  
і  владно  тримає  в  руці  Божій.  
Це  діє  Тройця  через  своїх  здорових  (зцілених).
 В  самопокаліченій  до  того  людині  хоч  на  якусь  мить  буває  прозріння  (як  на  споглядальному  хресті).  Далі  Бог  відпускає,  дає  отямитись  і  дає  зробити  правий  вибір:  як  бути.  Іскра  Божа  в  серці  розгоряється,  людина  йде  до  Церкви,  збирає  вже  точну  інформацію  (серце),  і  далі  —  як  слід,  очищується,  звільняється  від  пут  земних,  зцілюється,  заслуговує  приходу  Святого  Духа  (!!)  і  ведення  Ним  згідно  з  планом  Бога.  Хитання  закінчилось.

Маєте  втрапити  в  стан  ангельського  чину  і  взнати,  що  це  таке  на  ділі  (переживання),  весь  час  бути  в  цьому  чині.

В  серцях  є  іпостась  Христа  вічно,  а  людина  може  там  лише  «почати  бути»  —  народившись  (зціливши  серце  з  розумом)  в  духові.  Здогадуєтесь,  що  духовна  смерть  (ненародженість  в  духові)  є  гіршою,  ніж  фізична  смерть?  
Що  ви  робите  для  здійснення  своєї  богоподібності  і  народження  в  ваших  серцях  слів  від  Бога?

Без  внутрішнього  роблення  і  слова  в  серці  –  це  все  дитяче  лепетання.  Слово  з  серця  (з  Трійці)  приносить  мир  і  спокій  (глибоке  перемир’я  всього  і  всіх),  бо  Трійця  —  рівновага  безмежного,  а  на  обмеженому  земному  —  справедливість,  мир  і  спокій,  а  в  людях  —  благовоління.  
Є  відчуття  в  серці:  «ось,  це  воно».  Від  слова  з  серця  (ось  перевірка  для  цього  слова,  що  через  мене)  в  вас  має  настати  глибоке  умиротворення  і  здоровий  лад  в  усій  цілісності,  і  обов’язково  —  в  тілі,  його  реакція  —  остаточне  визнання  і  присуд  правильності.
 Вас  має  відпустити  все  перенапружене,  нездорове:  це  відходитиме  від  вас  негативний,  створений  вами  і  життям  демон  з  його  нав’язливим  земним  мисленням,  і  тому  повернеться  до  вас  позитивний,  небесний  ангел  з  безсмертям,  з  яким  ви  не  захочете  більше  розлучитись...  Це  Бог  спасає  Вас.

Це  слово  не  є  насильством  щодо  вашого  мислення.
 Навпаки,  якщо  ви  це  прочитаєте,  ваше  мислення,  як  мінімум,  само  собою  стане  таким,  яким  створив  його  Бог,  нормальним.  
Знак  найблагословеннішим:  вас  «стрельне»,  осяє,  світло  істинне  прониже  вас,  і  ви  все  побачите  у  вищому  світлі  Божому.  Дихання  «провалиться»,  як  і  ви,  в  глибинну  цільність  —  пам’ять  Божу,  нема  навіть  духомислення.

Має  виникнути  вдячність  в  серці  —  тільки  до  одного-єдиного  Бога.  І  —  таїна  між  вами.  Побачите,  що  інтелігенція  світу  ще  не  на  твердій  їжі  духу,  а  на  «молоці»,  ще  (в  ділі  зцілення)  ні  при  чому,  ще  душевна,  а  не  духовна,  а  тому  при  всіх  відповідних  хворобах  є  особливо  небезпечною  для  себе  і  простих  серцем  народів.
 Люди  душевно-інтелектуальні,  виховані  самокеруватись  земним  розумом,  є  зацикленими,  закоренілими,  найхолоднішими  і  найважчими  (дуби  дубами),  їх  найтрудніше  подвигнути  в  дух,  така  реальність  на  практиці.  
Розвинути  дух  може  лише  устремління  до  Бога!  Духовні  навчатимуть  душевних.
Що  ж  наступає  для  народів?

Наступає  не  якась  земна  ера  (штукатурка,  що  обпаде),  а  перемога  Бога  в  центрі  сатани  —  в  мисленні.  
Виграється  Богом  боротьба  за  перетворення  земного  розуму  людей  в  розум  
духовний  боголюдей,  зцілений  Богородицею,  святими  і  самою  Трійцею.  
Інтелігенція  світу,  будучи  всеєдиною  істотою,  своєю  гордістю  —  проти  Бога.  Через  її  мистецтво,  літературу  і  науку  йде  близько  60%  найтонших  і  найнепомітніших  (!)  ловчих  мереж  сатани.  (Під  час  війни  зараз    -    наполовину  менше  інтелігентських  вловлювань!  -  І.Ш.,03.08.2022).  Як  бути  душам?  
Тільки  постійна  і  пряма  присутність  Св.  Духа  в  серці  розпізнає  хитросплетені  сіті  півправди.
 Св.  Дух  на  контрасті  з  Собою  виявляє  їх,  веде  душу,  воює  за  неї.

Що  це  за  прикрите  до  пори  нове  слово  від  Бога  про  ченців  в  миру,  передбачених  св.  Антонієм  Великим?  Що  за  небувалий  поворот?

Зовсім  проста  суть:  Богом  ведеться  свідома  і  добровільна  переміна    м  е  т  и    користування  мисленням:  земного  мислення  людей  (схожого  на  трал  для  виловлювання  матцінностей  в  болоті)  на  мислення  тільки  про  Бога  (схоже  на  безсмертні  крила-паруси  для  вловлювання  небесних  благ  в  небі).

 Від  цього  залежить:  втопиться  душа  в  болоті  чи  зцілить  мислення  з  серцем  за  допомоги  Божої  і  злетить  відповідно  в  цільний  світ  богів  у  вічності  (душа  вільна  знати  і  вибирати  напрямок).  
Саме  мислення,  як  і  все,  створене  Богом,  довершене.

Серце  все  чує:  вбиваючи  звіра  (сатану),  важливо  самому  не  стати  звіром,  розлюченим  апологетом,  офіцером  на  додпайку,  а  остатися  з  простим  людяним  серцем  Христовим,  собою  і  справою  не  закрити  простоту  Христа  і  лагідність  Христа...  
(Див.  як  в  ченців  у  монастирі  —  «Добротолюбіє»).  
Шукання  ворогів  ззовні  —  вже  пройдено...  Від  міри  зіпсованості  розуму  залежить  вибір  шляху.  Конкретно  і  точно:  ви  взнали,  наскільки  захоплений  цивілізацією,  зіпсований  і  заземлений  розум  ваш?  
Отже:  ваше  мислення  вже  вправлене  молитвами  у  внутрішнє  серце  і  утворилась  постійна  цільність  з  духом  і  серцем  (Богом)  без  суперечностей?  

Якщо  ні  —  швидше  всього  вам  не  підходить  основний  духовний  шлях  в  монастирі  (хоч  треба  дивитись  конкретну  людину),  залишається  художество  (ще  див.  це  слово  в  «Добротолюбії»).  Холод  світу,  інтелект-цивілізація-смерть  (сатана)  обмацуватимуть  ваше  гаряче  серце.  Ви  не  одні  в  миру  в  холоді.
 Христос  переміг  світ.  Перед  найнещаднішою  (ядерною)  зимою  залишається  в  миру  художество,  що  палає  любов’ю,  воно  —  від  Бога.  І  з  Богом!

Подібно  до  того,  як  отці  церкви,  з  допомогою  Божою,  правильно  розташували  після  молитви  до  Пресвятої  Тройці  молитву  до  Отця,  так  по  вкоріненню  в  щоразу  сокровеннішу  Пресвяту  Тройцю  правильно  вам  буде  небесною  силою  звернутися  до    безпочаткового  Отця  —  джерела  Трійці.

І  —  найтрудніше:  благословіть  брата  чи  учня,  який  випередив  вас  в  чомусь  в  єднанні  з  Богом  (це  і  є  смиренномудрість,  любов  на  ділі  і  слава  Богу).  

Кажу  з  практики:  якщо  вам,  вибраному,  вже  подали  порятівну  нить  від  акорду  вічного  життя-істини-шляху,  то  не  буде  далі  ваших  вибирань,  а  нитка-шлях  (благодать  Духа  Святого!)  поведе  за  музикою  Богородиці  і  Бога.  Пісочниця  лишилася  внизу.  
Як  тіло,  вмираючи,  відділяється  від  всіх  житейських  речей,  так  і  розум  земний,  вмираючи  для  пристрастей,  відділяється  від  них  і  повертається  в  небесну  силу  духу,  стає  богом  —  в  Богові.
І  —  хай  вся  слава  буде  Богу.

                 В  Світло  Тройці  входження

Тіло  моє,  благослови  на  вічнеє  блаженство.
Я  духом  в  Духові  літав  й  зустрів
Серця  народів  й  учнів:
Вільний  пером  —  навіки  взятий  був  служить,
А  не  жалів  високості  в  блаженстві...

Як  там,  до  них,  ніхто  з  учителів  не  зна:
Не  було  світла,  то  й  не  було  тіней,
А  стало  —  що  тут  піднялося.
Тіло  моє,  просись  до  вічного  блаженства.
................................................
Підтримали  Святих  Печерських  мощі.
Схвалили  і  китаївські  святі.
Святий  Саровський  Серафим  —
благословив  почасти.
Як  Дух  прозирив  нас  і  дихнув  Світлом,
Господи!  Будь  благословен!!
Благословіть  на  Свято-Троїці  блаженство...
Благословіть  же,  тату,  з  світу  того,
Благословіте,  мамо,  з  цього  світу,  —
Благословила  Богородиця  почати.
Усіх  нас  Бог  благословить!

                   (1999  р.,  Різдво  Христове)

І  слава  Богу.  Благословть  і  ви,  брати  і  сестри,  слава  Богу  Єдиному,  що  нас  любить.

Київ,  1999  р.,  серпень

адреса: https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=955290
Рубрика: Лірика кохання
дата надходження 03.08.2022
автор: Шевчук Ігор Степанович