…доборолась Україна
до самого краю.
Гірше ляха свої діти
її розпинають.
Тарас Шевченко “я не зубрило – перфекціоніст”, –
почув слова якось у соцмережі, –
Я на роялі затанцюю… твіст
і скорчу “рожу року” на манежі;
Як треба буде, я зіграю роль
правителя, судді чи дисидента.
не Аденауер я, не Де Голь,
але ж піду – на сміх – у президенти
(В і д а в т о р а :
словесну порошу
пускає в багно –
буває хорошим,
та й то лиш в кіно…
сміються із нього,
бо де б він не був,
не видно нічого,
крім опери-буф
“Вітат, ца̀рю наший” –
волає юрма,
і в царстві вже – каша…
Чекає тюрма
І князя, і челядь,
в ком глузду – катма.
Вже скоро вечеря –
готова сума̀)
...я не П’єро* – капарний Арлекін*,
то ж плакати за царством я не буду –
свій “край чудес“ поставлю я на кін,
профукаю – невдачі всі забуду…
Бо знаю я дорогу в тихий край,
де пальми – вряд і квітнуть кипариси…
знайду там отчий і одвічний рай
і архетипу рідні, милі риси
...і хай закінчу вік у забутті –
радіти буду щиро, без угаву:
було у мене інше на меті –
знеславити й розпорошити лави.
…не Аденауер я, не Де-Голь –
не прагнув я ні перемог, ні слави.
Я там, де лісу безголоса голь,
заброда я в “краю чудес” плюгавий"
04.05.2021.
_________
*персонажі мандрівного театру Commedia dell'Arte: П'єро,
сільський парубок, наближений до Арлекі́на, уособлює
спритного і винахідливого слугу. Останній, відомий ще під
іменем Труфальдіно, веселий та наївний, але не настільки
тямучий та виверткий, відтак легко робить дурню, покарання
за це сприймає також легко із усмішкою.
На світлині - "Пьеро и Арлекин" — картина, написанна
французським художником Полем Сезанном (1839—1906).
Аудіосупровід - "Боже, царя храни" - популяний гумн
еРеФії = ОСТАННЬОЇ ІМЕРІЇ в Європі (співаймо разом...
як реквяєм!).