Colonia– це місто Агрипіни*,
немало набуло трансформувань…
топтались тут вояки без упину –
історії народів Інь і Янь.
Були тут убі̀ї** ї ебуро̀ни**,
і Клавдія*** дружина, мов сова…
Які були тортури, заборони!
Та в правди незнищенні є слова.
Героїки і зради прецеденти
колонію тако̀ж не обійшли:
живі тому існують документи
нам явлені наочно з-під землі****.
Відомі нам і тисячні нашестя,
що за віки перелопатив Кельн,
та не чекав він нашого “пришестя” –
гурт біженців, що Deutsch ані-телень…
І нам усім тут раду б треба дати –
чи “нацик” ти заядлий, чи рашист.
Для німців – то чужі, як світ, солдати:
наскучив їм вже свій неофашист!
І попри deutsche-бюрократію,
все мали втікачі на цій землі…
Та не було опори: неньки-матері,
й жалі у нас від того немалі.
…А по мені пройшовся тико лазер,
що зір мій досконально поновив,
й родились вірша тут слова і фрази,
що сторінки “КП” заполонив…
Я принагідно шлю слова подяки
доньці – що волонтеркою була:
вгамовано і труднощі, і ляки!..
Як птасі у польоті без крила?
Заполонили українці ревно
Норд-Рейн-Вестфалію і древній Кельн –
і линуть по долині річки Рейну
пісні вкраїнські й путлеру прокльон!
Та мріємо ми всі як українці
про сад вишневий, мальви коло хат…
Хай згинуть кровожерливі ординці
й диктатор раші – України кат!
20.09.2022
Köln, BRD
________
* Одна із древніх назв Кельну – Colonia Agripina;
**убі̀ї ї ебуро̀ни – древні племена, що населяли
місто та передмістя Кельну;
*** Клавдій – імператор Римської імперії, дружиною
якого була засновниця Кельну Агрипіна:
****йдеться про “підземни” музей Кельну –
розкопки древнього Риму.
На світлині - вид центру міста Кельну із 31-го поверху
Уніцентру, де тимчасово мешкає автор; на горизонті -
двоверхий шпиль кельнского собору, найвищої в Європі
культової будівлі католицької церкви.
Зачепив і історію, і сьогодення, і глобальне, і особисте! Уніцентр, як я думаю, клініка, де тебе зробили зірким соколом? Вітаю! Мені за півроку, що був тут (БО Я ВЖЕ ВДОМА, В УКРАЇНІ!) теж допомогали - і УЗО, і МРТ, і ліки. Але й крові попили своєю бюрократією, байдужістю, некомпетентністю... Це крім тої крові, що брали на аналіз... Але, попри всі неприємності, велика дяка їм за допомогу! Нехай і у тебе все збудеться якнайшвидше!
Дякрую, Сергію! Таки займаються: сьогодні йду до ЛОРа, приміром, а з лазаром - то ававнсове, наразі капаю від очного тиску... Все це варте грошей, а тут - страхова медицина, та й не чета нашій!
З приїздом тебе в рідну Україну і Українку А мені тільки сниться мій рідний інститут!
Доброго ранку, Олексо. Рада за тебе і наших українців, яких добре приймають у Кельні. Ти живеш в оцьому будинку? Клас!
Та додому хочеш? Не знаю, коли це буде.