І.Я.Франку
Я знаю світ, та він мене не знає,
Природу знаю я, вона саме життя.
Я знаю, що кохання не буває
тоді, коли його нема.
Я бачу горе, бо воно повсюди,
Я бачу гріх, бо він є скрізь.
Вже схаменіться добрі люди!
Я бачу море, море сліз.
Я бачу щастя, де б воно було,
Я бачу сум, де б він не стелився,
Добро я бачу, біля нього зло
І нам осталось тільки помолиться.
Я бачу сонце, коли всі разом,
Коли із друзями ти можеш просто жити,
Я бачу радість за святим столом,
За ним я бачу смуток, бачу лихо.
Я бачу празник, Новий рік прийшов,
Людей я бачу тих, хто хоче й вміє жити.
Для тебе, Україно, немов зоря зійшов,
народе мій замучений,розбитий.