Не можна забувати сумнозвiсну
Полякiв акцiю - так звану "Вiслу",
Її у сорок сьомiм влаштували
Болеслав Берут i Iосип Сталiн.
Спитає хтось: "З якого переляку
Тут Сталiн? "Вiслу" вчинили поляки!"
Але, в кого лишається сумнiв:
Завжди поляки мали хазяїв!
В двадцятiм роцi то були французи,
А в сорок п'ятiм - вже радянськi "любi друзi",
I без дозволу згаданих "друзiв"
Болеслав Берут навiть не п***iв.
А Сталiн чiтко розраховував кроки:
Мовляв, нехай, "полякам завдяки",
Вже в сорок сьомiм роцi, навеснi,
Не буде в Захiднiй Галичинi
Компактних осередкiв галичан.
(А винним, нiбито, най буде польський "пан".)
Вiн ще i Берута нагородив:
Перемишль вiн "Пшемислем" зробив,
Холм - "Хелмом",Замiсття - таким собi "Замуйсцем",
(Так, як нiмецьке Свiнемюнде - "Свiноуйсцем").
.............
А за Перемишль ще дiд мiй воював
У Першiй Свiтовiй. Звичайно, не гадав,
Що з'явиться коли-небудь один
Такий собi вусатенький грузин
I, "братнi" встановлюючи стосунки,
Зробить з галицьких мiст полякам подарунки.
Не передбачив молодий стрiлець,
Яким буде Перемишля кiнець...
Такий собi вусатенький грузин
I, "братнi" встановлюючи стосунки,
Зробить з галицьких мiст полякам подарунки.
Не передбачив молодий стрiлець,
Яким буде Перемишля кiнець...
Mik (галицька миша) відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую за увагу, Ганночко! Ви, певно, впiзнали цей вiрш...
Мишко, дякую за історичний екскурс.Та ще за те, що Ви "витягуєте" ці теми на перед наші очі та серця.
Mik (галицька миша) відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую за добрий вiдгук! А тему витягую не випадково... Пiсля обрання Анджея Дуди на посаду Президента Польщi, активнiсть польських "шматкарiв" помiтно посилилася. "Креси всходни" та iншi польськi "патрiотичнi громадськi об'єднання" активiзують свої претензiї.