Чернетка твору Франца Кафки (Генетичний спогад галицької мишi)
Понад сторiччя тому мiй тодiшнiй предок (теж галицька миша) оселився у друкарнi Тарнополя (тепер - Тернопiль). Доводилося йому гризти рiзноманiтну лiтературу, в тому числi й окремi твори австрiйського письменника того часу Франца Кафки. (До речi, галицькi мишi австро-угорських часiв володiли нiмецькою!) Ось i запам'ятав пращур змiст деяких оповiдань Ф.Кафки. А в мене iнколи прокидається генетична пам'ять...
Жiнка пiдняла слухавку -
Телефонує Франц Кафка
Зi свiту потойбiчного
Та з номеру незвичного.
Вiн питає: "Мила панi!
Чий там труп у Вашiй ваннi?
Певно, це був Ваш "амант"?
Ось прийде полiцiянт -
Доведеться пояснити!
Й що плануєте робити?
Адже, зiйдуться якраз
Всi пiдозри проти Вас!
Шанс один: тобi, небоже,
Cipi мишi допоможуть:
Вони стiну прогризуть,
Мерця кудись вiднесуть!
Свого шансу не втрачай -
Сiрим мишкам сиру дай!"
Але, Кафки героїня
Була жадiбна ґаздиня,
Сир з комори не дiстала,
Мишок не нагодувала.
Й лiтнi мишi, й мишенята
Люблять тим допомагати,
Хто (це ще споконвiкiв)
Має щедрiсть до звiркiв,
Проiгнорували даму,
Яка свариться з мишами,
Жодний звiрик не з'явився,
Труп у ваннi залишився.
I полiцiя прийшла -
Файна сцена там була!