Коли приходять незнайомці,
Вони приходять у твій дім,
Вони вбивають вас всіх і кажуть:
"Ми не винні... не винні..."
Із пісні Джамали на конкурсі Євробачення
***
Крим: таври і скіфи, в тумані віків - кімерійці,-
Осонцений зливок в оправі лазурних небес,
Прадавня Таврида, обрамлена морем Евксинським:
Неаполіс Скіфський, Гурзуф, Алустон, Херсонес...
Приходили скіфи з зелених степів Придніпров'я,
Творили державу і зводили дивні міста...
Тавриди пісок окропили багряною кров'ю
Нещаднії готи, що смерть розсівали і жах...
Та Крим вчарував їх, тож готи отут і осіли:
Плодились, навчались цю землю труднУ оброблять...
Котилися гунни під владою злого Атілли, -
Підступної Азії несли криваву печать.
До скель срібночолих й Еллади човни припливали,
Античності подих несли із преславних земель:
Наливсь виноград, і оливкові ґрона заграли,
Возносились храми, де город став - Пантікапей...
У сутінках часу одквітла Боспорська держава,
І поліси грецькі прикрасили сонячний Крим...
Та все проминає: минущі і люди, і слава:
Став новий господар Тавриди - імперія Рим.
Ясна Візантія будує потужні фортеці -
Ще й нині вони височіють, ці храми чудес,
В пісках золотих узбережжя Тавриди - мистецькі
Алушта, Гурзуф і легенд побратим - Херсонес...
У Хроносу вирі зникали народи і слава,
Закони Любові приніс Син Господній - Ісус,
І князь Володимир, володар ясної Держави,
Звойовував Корсунь, освячував Київську Русь.
О Дніпре-Славутич, ти плинув з країв предалеких,
Слов'янськії лодьї на хвилях гривастих носив,
Єднав ти народи: дорога "з варягів у греки"
Приводила русів із півночі - в сонячний Крим.
Жили, торгували, трудилися русичі славні -
Таврида квітуча дослУхалась їх сподівань.
Історія знає: вони заснували прадавній,
Спом'янутий в "Слові..." град Тмуторокань.
Далі буде
Автор: Світла