На верхній щабель хиткої драбини ,
Заскочив гордовито красень півень.
І до курей промовисто почав:
Що, півень геніальний він .
Найвищий вчений рівень має,
Багато знає він про всіх, і відає про все.
Тому курячому зібранню він доповідає:
Одна з курей лиш квокче ,але яйця не несе,
Руда весь день смачне в смітті шукає,
А за її курчатами Ряба як сонна доглядає.
Ще й красень бройлер , м’язи наростив,
Він хоча й так достатній вигляд має,
В хазяїна, ще більше, проса вимагає,
Та й ще у миски заглядає до гусей,
Як півень, він ганьбить проступок цей,
На те його півняча совість вимагає ,
Негайно навести порядок в курнику.
І вчити кожну по науці курку має,
Як краще квоктати на яйцях у кутку .
Від нього ж , кури, лиш кохання вимагають,
Та проспівати ранком гучно всім, курі –ку.
Хоч він і так за це перед громадою відповідає.
Наш півень в курнику себе тому так вихваляє,
Бо на підвищеній драбині сісти він бажає,
І щоб хвалили кури всі,і голосно квохтали:
Наш півень - справний молодець.
В цій байці тут зазначимо кінець,