Вітрильник в самоті блукає
В блакитнім мареві морськім!..
Що на чужині він шукає?
Що він лишив в краю своїм?..
Б’ють хвилі – вітер завиває,
І щогла гнеться і рипить…
На жаль! Він щастя не шукає,
І не від щастя він біжить!
У хвилях сонце мов палає
В блакиті ніжній і хмільній…
Та бурі бунтівний благає,
Неначе знайде спокій в ній!
М.Ю.Лермонтов