Стандартизовані формати
Нас привчали поважати,
Шаблонні норми інституцій –
Частина владних контрибуцій,
Які ми сплачувати маєм,
Тій силі, котру зневажаєм.
***
Живе шматок живої плоті,
Від туалету до тарілки,
Плазує вдома й на роботі,
Старіє лиш з ходою стрілки.
Стереотипно, за шаблоном,
Щоб інше м’ясо зрозуміло.
Кишені повні чорним ломом,
Вмирає чинно й неуміло.
Чекає смерті теє м’ясо –
Поліетилен, лайно, пластмаса,
Коли згниє подібна маса,
Хтось заволає – Вільна каса!
***
Настануть іншії часи,
І нові нас чекають ролі;
Ми, замоливши голоси,
Не розпізнали власні долі.
Звернули осторонь дороги
На різні землі, в різний час,
І битий шлях лупцює ноги,
Та озираюсь по всяк раз.
А як, коли, спустивши очі,
Ми помилялися, негожі,
Зміняли день, на морок ночі,
Списавши все «по волі Божій»? …
Щодня молитви линуть Богу,
Щоб нам, розносячи осанну,
Обравши кращую дорогу,
Та й не втратити ТУ САМУ…
21.06.2012