СОНЯШНИКИ
Ці гарні квіти в липні-серпні розцвітають.
У нас їх соняхами люди називають.
Жовтими, круглими вони є, наче сонце.
Смачне насіння родять квіти ці. Не сон це!
Вони великі, стебла довгі в них, міцненькі.
Листочки також чималі, немов серденька.
До сонця квіточки голівки повертають.
Насіння вигріє й пелюстя їхнє, знають.
З насіння соняха олію виробляють.
На ній щось смажать, до салатів добавляють.
Й саме насіннячко, полущивши до ладу.
До хліба, булок додають, до шоколаду.
Соняшник – це квітковий символ України.
Знай це, Вадиме, Олексію, Олю, Ліно!
БДЖОЛИ
Бджола належить до комах.
Вона літає, наче птах,
І має особливий дар –
Збирає з квіточок нектар.
Його до вулика несе,
У зобику, й у стільник ллє.
З нектару теплого, як плед,
Зріє солодкий в ньому мед.
Тисяч п’ять – сім квітів бджола
За день відвідує одна.
Щоб кілограм медку зібрати,
Вісім мільйонів облітати
Квітів принадних бджоли мусять.
Тож весь день лапки й крила трусять.
Але в очах нема журби.
І ти корисне щось роби!