***
хокку про синоніми назв до трав .
чистотіл ,хелідоній - дар небес .
так багато назв народних у цієї квітки жовтоквітнучої .
овеча травка ,дар небес ,чистуха .
і кождої весни бджола приходить на побачення до
чистотілу .
тоді в народу було більше уяви для назв квітнучих трав .
(як і хокку так і синоніми для трави)
-чистотіл - синоніми
Назви молочай, молочник, молошник, жовтомолочник можна пояснити тим, що з
розламаного стебла чистотілу виділяється жовтий сік, який, як
і вся рослина, отруйний.
Місцеві назви — бордун, гладушник, прозорник, бородавник, тощо.
Чистотіл в Греції одержав назву Хелідоніум Майус (Chelidonium majus), від
слова «хелідон» (chelidon) — «ластівка»[1>. Існувало повір'я, ніби ластівки збирають
сік чистотілу і летять з ним до сліпонароджених дітей для повернення їм зору[1>
жёлтокорень 👍 👎
бородавник 👍 👎
бородавочник 👍 👎
вереск 👍 👎
вороний глаз 👍 👎
заячье молоко 👍 👎
золотая трава 👍 👎
золотник 👍 👎
красавка 👍 👎
подмаренник 👍 👎
чистуха 👍 👎
чистотельная трава