Його
обожнювали
глядачі,
а
надутий
Копаний *
реагував
очима :
"йой,
фігляр !"
* Копаний - м'яч.
Йоган Кройф (1947 - 2016) - легендарний нідерландський футболіст, котрий зробив популярну гру мистецтвом.
За унікальний талант і майстерність його називали "Піфагор у бутсах". Журналісти жартували, що він мав аж чотири ока : два звичайні та два на спині, котрі бачили усе поле й перебіг подій на ньому.
На початку сімдесятих років минулого століття голландський футбол домінував у світі, започаткувавши еру "тотального футболу", яким ще й досі користується більшість провідних команд планети. А головним ідеологом й "двигуном" цього бездоганного механізму був саме "летючий голландець" - Кройф.
Щоправда, стався несподівано збій у матчі за звання чемпіона Світу зі збірною ФРН (фінал Мундіалю 1974 року країна Тюльпанів програла з рахунком 1:2). Тим не менш публіка гідно оцінила тоді виступ команди, зокрема її капітана. В тому ж році він утретє одержав "Золотий м'яч" як найкращий гравець Європи, ба навіть світу ! Цікаво, що у 1975 році цей почесний приз завоював нападник клубу "Динамо"(Київ) Олег Блохін.
Після завершення блискучої кар'єри гравця як тренер також відзначився нововведеннями. Очоливши іспанську "Барселону", придумав стиль володіння м'ячем "тікі-така", який миттєво став улюбленим для цього колективу й багатьох інших не менш маститих суперників.
В честь великого спортсмена-новатора зветься футбольний прийом-дриблінг "розворот Кройфа" та астероїд у Галактиці плюс спортивна гала "Йоган Кройф Арена" в Амстердамі.