Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Nukraine: Мій художник - ВІРШ

logo
Nukraine: Мій художник - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 8
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Мій художник

Nukraine :: Мій художник
У невеликому провінційному містечку проживав маловідовий світу художник, Анастасійович. Усі, хто бодай хоч щось про нього чули, чи були знайомі особисто, зустрівши хоча б раз цього чоловіка в міському пабі за чашкою міцної кави, не оминає розповіді про його дивацтва. Як, наприклад, про дивну ваду постійно приносити з собою до пивної порцелянову філіжанку. Майже половина відвідувачів пивбару притьмом звернула увагу на його відмінні риси, що засвідчували його як дивака -  густа руда борода, глибоко посаджені очі за кучмою чорного волосся на голові, натянутим клітчастим темносірим брилем на очі. В руках завжди тримав чорну покоцану ручну скриньку із мідними застібками (здається для малярських речей) та бардовий бавовняний плащ, якого він ніколи не знімав. І тільки одній людині в барі випадала честь спілкувалася з художником щодня – офіціантці, беручи замовлення. Для всіх інших Анастасійович залишався непробивною стіною, і розговорити його було вкрай важко. Отже, художника оповив ореол таємничості та остраху людей знатися з ним. Ходило містом багато чуток, адже людина він публічна, працює і в день, і в ночі, трудиться над замовленням елітних городян – малює гобелени, портрети людей, тварин, працює над ескізами майбутніх книг. У поселенні він художник номер один. А подейкують, що Анастасійович навіть бере участь у якійсь таємничій організації та отримує чималий прибуток за свою роботу, але старанно приховує таку ймовірність, виходить на люди у всякому лахмітті, коли як дехто помічав чоловіка в одному з недешевих іногородніх ресторанах, без бороди, з охайною зачіскою та приємним виразом обличчя, але оскільки чоловіка ніхто близько не знав – ці історії піддавалися гострим сумнівам, бо були не чіткими, скоріше за все – виявом надмінної фантазії подорожуючих, бо за густою бородою художника та натягнутим на очі брилей розгледіти тонкі риси творчого обличчя було майже неможливо. Беручи до уваги, що Анастасійович всім занний як бідний чоловік, який не має грошей на цивілізований прожиток - орендувати квартиру для нього є розкіш. В анахорети пошила його доля і поселила у маленькому сарайчику поблизу забутих богом руїн.
             Я не раз помічала цього чоловіка на вулицях міста – навколо нього існує ніби ореол загадки, коли буквально випадково у сонячну безхмарну пору наткнутися на його силует в широкому клітчастому та добряче потертому роками сюртуку. Проте найбільшої концентрації таємничості криє його руда борода. Здається ніби вся життєва сила митця закладена у неї. 
Мені стало цікаво поспостерігати за художником, виявити чи насправді навколо нього чуток більше, ніж самої дійсності. Бо люди багато чого промовляють, не піддаючи сумнівам. Анастасійович у прогулянці парками нагадував мені образ мудреця, фантома українських билин. І хоч я не чула його голос, він лунає у мені з піснями кобразів, які мені наспівувала бабуся у дитинстві. 
             Я корінна українка. Вчилася у школі добре, старанно, але без фанатизму. Завжди мала багато знайомих, яких цікавило моє хоббі – я люблю малювати. Але друзів завжди не вистачало. Я багато часу проводила у сквері, сидячи на лавці самотньою, малювала пейзажі. А вони у нас  дивовижні: на горизонті видніються зелені пухнасті хвойні ліси за прибережним степом коло в’юнкої річки: то ліворуч до лісу пологими берегами звертає, то праворуч до високих хребтоподібних пагорбів, на яких розмістилося наше поселення. І кращої панорами природи годі й шукати. А пагорби поросли диким глодом, розлогими старими кленами, а деінде й видніються масивні старезні дуби, сторожі швидкоплинності часу. Саме тут, на південній стороні пагорбу, де майже не ростуть дерева, а видніються одні кущі - захований маленький дерев’яний будинок у саду з руїнами старезної фортеці середини дев’ятнадцятого століття. Це і є той самий будинок, де проживає Анастасійович. Справді мальовниче місце, наділене благодаттю божою.
            Як Божа ласка нам дарує сонячну погоду – сквер з виглядом на ліс з в’юнкою річкою стає моїм притулищем на цілий день. І мені випадає змога бачити художника частіше та врешті решт сподіваюся розібратися із усими таємницями «рудої бороди» якомога скоріше. 
            Подейкують, що люди творчі не вміють жити нормальним життям. У їхній поведінці забагато не звичних для нормальних людей речей, як наприклад атипічна мовчанка. Людина немов перебуває у стані прострації, ніщо її не бентежить, вона поринула у глибочінь власних думок, не звертаючи уваги на хаос життєвого сум’яття. Люди сторонні не розуміють про що можно думати у такі моменти, і зазвичай списують на психічні розлади або інтелектуальні відхилення. Творчі люди дуже вразливі. Вони сприймають критику лише від тією особи, що справила серйозне враження авторитета. В інших випадках усі зауваження набувають форми неповаги та ображення. Пересічній особі важко уявити як багато працює над собою художник чи поет. Вони весь час перебувають у пошуку, у навчанні, розкритті якоїсь таємниці, і нерідко піддаються вливу химерних відчуттів, залишаються покинутими і незрозумілими. І вдень, і вночі вони працюють.. творчість – це вічна праця над собою. Треба її цінувати, і виказувати хоча б маленьку крихту поваги до таких людей, бо тільки з великою силою волі та з добрим серцем залишаються художниками, поетами, письменниками, виходячи із дитинства.

ID:  347035
Рубрика: Проза
дата надходження: 29.06.2012 00:15:59
© дата внесення змiн: 29.06.2012 00:26:09
автор: Nukraine

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (677)
В тому числі авторами сайту (15) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

В.А.М., 01.10.2012 - 22:13
23
 
antuan, 02.07.2012 - 20:58
класна у вас вийшла стаття.. саме так напишу.. тому що схожа вона на правду.. ця ваша історія.. тут все правда до останнього рядка.. ви зуміли оформити свої емоції у слова.. і вони не втратили своєї сили.. ви передали частину свого світу.. і сама суть напсианого хороша... загалом вийшло дуже цікаво.. !!!
 
Nukraine відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Не хочу Вас засмутити, але це не статья, а уривок із майбутньої новели. Мені просто було цікаво - чи праця варта свого завершення. Дякую щиросердно за теплі слова! Так, частинка моєї душі там присутня..
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  візаві
Enol: - віч-на-віч на вічність
Знайти несловникові синоніми до слова:  візаві
Enol: -
Синонім до слова:  говорити
dashavsky: - патякати
Синонім до слова:  говорити
Пантелій Любченко: - вербалити
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
x
Нові твори
Обрати твори за період: