Задушена мова, задушена,
Побита і кров’ю заюшена!
Затюкана мова, затюкана,
Мов дівка, що гола застукана!
Розчавлена мова, розчавлена,
І суржиком зовсім затравлена!
Обдурена мова, обдурена,
Шляхів пилюгою закурена.
Затрахана мова, затрахана,
Подолами суконь замахана!
Залякана мова, залякана,
Осквернена ромами й ляхами!
Запльована мова, запльована,
Сліпими царями керована!
Окрадена мова, окрадена,
Обвішана догмами, радами…
Але…
Заквітчана мова, заквітчана,
Вогню набиралась сторіччями!
Дарована мова, дарована.
І Господом в лоба цілована!