( розмова двох старих галичан )
Здибалисє Йван з Петром
Й з філіжанков кави
Почєли тиху розмову
Про невтішні справи :
« Чи не кажисє Тобі ? » ,
Розпочєв Петро ,
« Же в Європи , як сказати ,
Ну дивне нутро.
І здаєсє вот мені ,
Що щось таке бУло
І нас в 38-мий рік
Ніби знов цофнуло.
Пам'єтаєш , як в Мюнхені
Чворо сє зібрали
І би німцьом догодити
Судети віддали.
Даладьє і Чемберлен
Ґітлер й Муссоліні
Перегнули Чехію
Ніби на коліні.
Анґлічани і Французи
Дуже сє втішали ,
Що гарантію безпеки
Від швабів дістали.
Троха більше , як за рік ,
Фріци все ж напали ,
А на Декларації тоті
Просто си начхали.
Була ще в 39-тім
І « Дивна війна »
Не відкрили Другий фронт
І ПольщА сама
Проти супостатів двох
Била сє єдна .
Англо-Франція чекала
Може всьо минесє ,
Може всьо само собов
Якось розсосе сє …
( 114 анґло-французьких дивізій
проти 25-ти дивізій вермахта
стояли на заході )
Не минуло сє , – дістали
Впов в червцу Париж,
А Британія ( бо острів)
Зберегла престиж.
Так вот , Йване ,нинька в нас
То то саме є
І Європа з москалями
Такой заграє :
« Ну забрали собі Крим ,
Война на Донбасі ,
Ми засуджуєм їх дії !!! «
І москалі в страсі ?
А домовленості Мінскі ,
Що то , Йване , є ?
Хто на них й на « стурбовАних »
Легонько плює ? «.
Побалакали так ґазди
Тай пішли до хати ,
Як то будут ті події
Ще сє розвивати ?
P.S.
Нє , - не дурно історія
Все ходит кругами ,
Би думати й не дістати
Ще раз в нюх граблями .
9-10.03.2016 р.