Любі хлопці козаки,
Сьогодні бій нам,
Сьогодні нам іти
На ворога,
Досягнемо мети –
Вільні будуть наші села,
Наш край квітучий захистим.
Дівчата чисту постіль стелять,
Вночі, еге ж, не будете одні.
Сьогодні покажіть звитягу,
На що лиш здатен кожен з вас,
Убийте ворога, живих під ляду,
Як це робили ви не раз.
Летіть на конях вороних,
Нехай не буде вам «загради»,
Бо лиш в бою
Життя ви зможете узнати,
І лиш з клинком в руці
Свободу зможете знайти.
І не страшіться смерті, хлопці,
Неволя гірша є ніж смерть твоя.
Хай стануть вільними пани і старці,
Хай вільним на землі зроста дитя.
З Богом, браття, щоб кулі не брали.
За Україну. До перемоги й вічної слави!
* - уривок з поеми «Гарячий вогонь Холодного яру»