Маємо
Исторію
Хитку :
Армія
Й
Люди
Обізнані -
Гіпотетично
Різні...
УНР *
Шукала
Екстрено
Волі...
Суперництво
" "Ь" -
Крутяни " *
Илюструвало
Його...
* УНР - Українська Народна Республіка. Виникла на уламках російської імперії після жовтневого перевороту у листопаді 1917 року. Займала землі теперішньої
центральної, східної та південної України. Проіснувала до 1921 року. Встановила дипломатичні відносини з двадцятьма країнами світу.
* Крутяни - гімназисти київських учбових закладів, котрі стали на захист нещодавно створеної Української держави, і прийняли кривавий бій з переважаючими силами більшовиків у січні 1918 року неподалік залізничної станції Крути.
Михайло Грушевський (1866 - 1934) - український історик, політичний та громадський діяч, вчений, природолюб, автор понад 2000 наукових робіт. Голова Центральної Ради УНР з 1917 по 1918 рік,
Написав монографію у 10 томах "Історія України-Руси". Працював над першою Конституцією України. Був прихильником автомної держави у складі демократичної росії. Але буремні події показали, що ніякої демократії на болотах не може бути апріорі.
І тоді, аби захистити молоду республіку від більшовиків, екстрено почали формувати добровольчі корпуси. Але охочих виявилося небагато захищати її. Та все ж таки ціною кровопролиття біля станції Крути в січні 1918 року вона встояла - був підписаний офіційний договір про визнання УНР впливовими країнами того часу.
Після розпаду УНР по ряду об'єктивних причин (не було єдності в колі тодішньої еліти, слабке військо, російська агресія, її зухвала пропаганда і тд...) виїхав до еміграції в Чехословаччину. Згодом повернувся додому, але тут вже розгорталася на повну комуністична авантюра нової імперії пройдисвітів-пролетарів. Звісно, великому вченому дісталися якісь певні регалії - став академіком наук ненадовго. Згодом це все було анульовано, поважного сивочолого професора в окулярах з пишною густою бородою заарештували( вже другий раз - перший раз - ще у 1914 році за схожими звинуваченнями), висунули до нього політичні претензії і...поселили десь аж у далекому кисловодську. Там він помер після того як зробили операцію по видаленню карбункула. Операцію робив навіть не хірург, а справжнього фахівця - давнішнього друга вже хворого Грушевського не покликали, хоча той дуже наполягав на цьому.
Отака складна історія перших паростків Незалежності, яку творили вчені, історики, гімназисти, юристи, Січові Стрільці, робітники та селяни...