Який насправді ти митець,
Копіювальник чи творець,
За справедливістю гінець,
Чи просто хитрий молодець.
Плекає мрію про відомість,
Не покладаючись на совість,
Чи світу cенс свій відкриває,
Правдиво прагне й відчуває.
Складе, поріже, підлатає,
Та душу й серце не вкладає
Фальшиві помисли сумує,
Та з меценатами воркує.
А другий пише день і ніч,
Кидає томники у піч,
Над ними плаче і страждає,
Бо визнання його минає.
Один ідею украде
Та й зробить з неї щось таке.
І ось народ йому за це
На сцену квіти вже несе.
А інший все чогось чекає,
Надію скривджену плекає
І горе спиртом заливає,
Його ж навколо все цурає.
Та добре, що в нас вибір є,
Бо знаєм - кожному своє,
Де вірний наголос у справі,
А де лиш помисли лукаві.
Коли прийде життю кінець,
Осяє правди промінець ,
Яким героєм був митець:
Копіювальник чи творець?