Бджоли - це працьовиті комахи.
На вигляд дуже естетичні
І їх не беруть страхи.
Дуже рідко бджоли
Живуть поодинці.
Більшість сім'ями живуть
В великій затишній хатинці.
В сім'ї бджіл дуже багато
Аж декілька тисяч.
А живе одна бджола
Усього лиш місяць.
В сім'ї у бджіл матріархат.
Бо там цариця-матка.
Крім того біля них
Ніколи немає татка.
Дуже рідко в сім'ї бджіл
З'являються трутні.
А вони вже біля матки
Всі тоді присутні.
Матка парується з трутнями
Після чого всі трутні гинуть.
Ну, а бджілки-доньки
Потім без них відпочинуть.
Бджоли квітки опиляють
У лісах, полях, садах.
З них нектар, пилок збирають
І на мед переробляють.
Всі харчі бджола збирає
До себе в корзинку.
І несе їх потім
До себе в хатинку.
Пилок та нектар
Кладуть спочатку в соти.
А потім вже беруться
До іншої роботи.
Потім соти заліпляють
Воском, наче на замок.
І усе це залишають
Для своїх маленьких
Милих діточок.
Бджілка за день облітає
До трьох мільйонів квіточок.
А потім все,
Що з квіток назбирає
Несе в хатинку
Для маленьких діточок.
Бджоли захищають
Свою теплу хатку.
І свою прекрасну
Королеву матку.
Бджоли працюють
Весною та влітку.
І поспішаю опилити
Кожну в світі квітку.
Восени та взимку
Бджоли не літають.
А сидять в своїх хатинках
Та мед поїдають.
Кусають бджоли
Лише тих,
Хто під час роботи
Потурбує їх.
Багато бджіл
Розводять люди.
Бо від бджіл
Всім користь буде.