В Києві, на Троєщині, на куту між вулицею Каштанова та проспектом Маяковського стоїть ресторан похмурої архітектури з назвою "ТАТИ". Кожний раз, коли я проїжджаю повз нього, мимоволі відчуваю інтригу від цієї назви: "Що мається на увазі?"
Є така нація "тати", а якщо на російській, то це пишеться "таты". Отже, якщо цей напис на українській, то тоді назва ресторану присвячена відповідному народу. Тати - це іранський етнос, проживають в Азербайджані та в Росії, мусульмани-шиїти.
Біля ресторану багато разів бачив людей "кавказької національності" (так люблять говорити в Росії). Але люди, яких я бачив, розмовляли російською. То може ця назва написана на російській мові? І в цьому є логіка, адже в російській мові існує старовинне слово "тать" (злодій, крадій і так далі) множина на російській мові якого якраз і буде "тати." В такому випадку назва показує корпоративність?
А може це написано на українській мові і означає множину від слова "тато"? В такому випадку назва вельми символічна і високодуховна!
Інтрига.
Цікаво: а є ще подібні інтриги в нашому оточені? Але символічно те, що одне і те саме слово "тати" означає на українській множину батьків, а на російській множину злодіїв.
04.05.2016