Хохуля - це невелика
Тваринка хижа.
Комахи, дрібна риба
Та болотні рослини -
Це його улюблена їжа.
Не любить проточних
Швидких річок.
Бо він маленький
Та вправний хижачок.
Нюх та слух
Прекрасні має.
Зір поганий,
Але вправно
Та глибоко пірнає.
Як у воді
Так і на суші
Хохуля проживає.
Риє собі великі нори,
А вхід до нори
Під водою ховає.
Також запасні
Нори має.
А взимку в сплячку
Не впадає.
В теплу пору року
Хохуля поїдає
Молюсків та личинки комах.
А в холодну пору року -
Ловить дрібну рибу
Та гризе стебла очерету
І рогози у болотах
Та в річках.
В основному поодинці
Або парами проживають.
І завжди хохулі
Свої власні
Нори мають.
Самка народжує
3-4 малюків.
І без самця виховує
Своїх дітлахів.
Восени малята
Маму покидають
І своє доросле
Життя починають.
В основному хохулі
Активні вночі
Бо тоді їм легше
Роздобути собі харчі.
А взимку в одній норі
До 15 осіб збираються,
Бо так вони
Разом зігріваються.
Хохуля тепле хутро має,
Воно під водою
Не стає мокрим.
І тіло добре зігріває.
Його вороги
Норка, горностай,
Пугач, лисиця
А також хижа
Болотна птиця.