Броненосець - це
Дивовижна тварина.
В його раціон харчування
Входять змії, комахи,
Падаль та деяка
Їжа рослинна.
Обирає серед комах:
Павуків, термітів
Та мурах.
В джунглях
Та саванні
Він проживає.
Бо там термітів
Та мурах
Для нього вистачає.
Нори собі
Глибокі вириває.
Нора у глибину,
Іноді 2 метрів досягає.
Лише вночі він собі
Їжу шукає.
А вранці в своїй
Норі засинає.
Він тільки нюх
Чудовий має.
І з допомогою нюху
Собі здобич шукає.
Термітники та мурашники
Він одразу руйнує,
Як тільки присутність
Комах в них відчує.
Тіло броненосця
Рогові пластини
Щільно покривають.
Вони його від ворогів
Надійно захищають.
До 19 годин на добу
Броненосець увісні проводить.
А коли ніч наступає
Він з нірки своєї
У пошуках їжі виходить.
Від одного
До двох малюків
У самки буває.
І вона їх сама годує
Та захищає.
Самки та самці
Окремо проживають.
І лише у шлюбний період
Тісні статеві
Стосунки мають.
Найчастіше від ворогів
Броненосець тікає.
А іноді великими кігтями
На передніх лапах
Себе захищає.