Лелека - це птах
Великий перелітний.
І завдяки своїм гніздам
Він дуже примітний.
Лелека вологу
Місцевість полюбляє.
І зазвичай біля
Вологих лугів, річок
Та боліт проживає.
Лелеки крила
Великі мають.
То спокійно
Та високо літають.
Лелеки шукають
Їжу на землі.
І це роблять
І дорослі лелеки
І пташенята малі.
Їдять ящірок, комах,
Жаб в болотах та річках.
Іноді падаль
Підбирають вони.
А при перельотах
Поїдають зграї сарани.
Раз на рік пари
Створюють лелеки.
Вигодовують своїх
Дітей разом.
А восени летять
У вирій далеко.
Щороку одне
Й те саме гніздо
Лелека займає.
І щорічно це гніздо
В розмірах зростає.
3-6 яєць самка
Одразу відкладає.
І разом з самцем
Висиджує їх
Та оберігає.
Через 8 тижнів
Пташенята починають
Самостійно літати.
Але продовжують
До кінця серпня
З батьками проживати.
Гнізда собі будують
В розкритих кронах дерев,
Стріхах сільських будинків
Та на електричних стовпах.
І у жодному випадку
Їх зовсім не бере страх.
Інших птахів господарі
До свого житла
Не підпускають.
А одразу їх проганяють.
Самці прилітають
З вирію раніше.
А самки прилітають
Трохи пізніше.
В березні-квітні
Самці прилітають.
А самки в кінці квітня -
На початку травня
Їх наздоганяють.
Самець після прильоту
Одразу лагодженням
Та добудовою
Гнізда займається.
А якщо чужа самка
Прилетить раніше,
А ніж подруга.
То самець із нею
Одразу поєднається.