Тхір - це маленька
Хижа тварина.
Для нього ліс безпечніший,
А ніж широка долина.
Найчастіше він полює
На гризунів, поїдає
Яйця пташок
І самих птахів.
Може вбити жаб,
Ропух, ящірок та змій.
Ось такий він сміливий
Тхір лісовий.
Тхір охоче на курники
Зненацька нападає.
І душить там курей
Доки люди не почують.
І робить це він вночі
Бо в основному тхори
Уночі полюють.
Уночі тхір на полювання
Завжди виходить.
Бо тоді він легше
Собі здобич знаходить.
Більшу частину
Своєї здобичі
Він не поїдає.
А в спеціальних
Своїх сховищах
Про запас ховає.
Самець для полювання
Ділянку більше ніж
2000 гектарів має.
А самка набагато
Меншу ділянку займає.
Самець завжди більший
За самку-панянку.
І для спарювання
Він сам собі
Обирає панянку.
Самка народжує
5-10 дітей від самця.
І при вихованні дітей
Немає поруч тата-молодця.
Самка на довгий час
Дітей самих не залишає.
Бо самця ніколи
Поруч немає.
Через декілька місяців
Діти самостійне своє
Життя розпочинають.
І тоді вони вільні ділянки
Для полювання
Собі шукають.
Всі лісники
Поважають тхорів.
Бо тхори знищують
Багато шкідливих гризунів.
Шкірки тхорів
Цінними вважають.
Бо мисливці за них
Великі гроші мають.