Ховрах - це тварина
З роду гризунів.
Він будує собі нори
Серед великих степів
Та полів.
Розмір ховраха
Від 15 до 40 см.
А розповсюджений
Він на багато кілометрів.
Його вага близько
300 грам досягає.
Але він має
Чудовий нюх та слух
І завдяки цьому
Запах їжі добре відчуває.
Колоніями в норах
Ховрахи проживають.
Бо вони ці нори
Самі копають.
Він багато шкоди
Фермерам наносить.
Хоча люди його
Робити це не просять.
Харчується соковитими
Частинами степових рослин.
Цибулинами та насінням,
Завжди недалеко від нір.
Деякі види ховрахів
Споживають комах:
Сарану, коників,
Жуків і гусінь.
Бо їх зовсім
Не бере страх.
В посушливу пору
Ховрах в пошуках їжі
Від 7 до 10 км проходить.
І все одно собі
Їжу знаходить.
Під час сплячки
Близько половини
Своєї ваги він втрачає.
А після того,
Як проснеться
Вагу набирає.
В глибину нори бувають
Близько 2 метрів.
А в довжину іноді
Досягають 15 метрів.
При вході в нору
Діаметр 9 см складає.
А на зиму ховрах
Завжди в сплячку впадає.
На 6-9 місяців в сплячку
Впадають ховрахи.
Бо їх не беруть
Ніякі страхи.
Шлюбний період у них
Через кілька днів
Після сплячки розпочинається.
І тоді самець із самкою
Одразу поєднається.
Самець самці їжу добуває.
Доки вона за дітьми наглядає.
Самка народжує
Від 2 до 12 малюків.
І спочатку молоком годує
Своїх маленьких дітлахів.
Вороги ховраха - це лисиця,
Рись , сова, орел
І навіть тигр та ведмідь.
І не від всіх ворогів
Ховрах досить
Спритно втікає.
Він під час небезпеки
Спочатку стовпиком стає.
Неначе когось
Уважно шукає.