Бабак - це звір
Із роду гризунів.
Він мешканець полів,
Степів та не густих лісів.
Харчується рослинною їжею -
Насінням, корінням, бульбами,
Зеленими частинами рослин.
Інколи доповнює свій раціон бабак
Комахами та невеликою кількістю
Безхребетних тварин.
Вагу від 3 до 7 кілограмів
Дорослий бабак має.
І на зиму завжди
У сплячку впадає.
Приблизно половину
Свого життя бабак
Уві сні проводить.
В сплячку він впадає
В кінці вересня.
І лише на початку квітня
Зі сплячки виходить.
Бабаки завжди великими
Колоніями проживають.
Бо вони в великі
Та зручні нори мають.
Найчастіше колонія
З однієї родини складається.
Але досить часто в родинах
"Приймаки" зустрічаються.
Бабаки різного типу нори мають.
І під час небезпеки одразу
До найближчої нірки тікають.
Глибина нори 5 метрів досягає,
І ширина нори не менше 1 метра буває.
Один одного вони про небезпеку
Гучним свистом повідомляють.
Бо дружні стосунки
У родинах мають.
Найчастіше в самки
4-5 дітей буває.
І дуже рідко їхня кількість
10 осіб досягає.
Приблизно півтора місяці
Діти лише молочко матусине п'ють.
А потім вже самі собі
Шукати їжу йдуть.
Вони дуже добре
В неволі почуваються.
Хоча потребують пильного догляду,
Але дуже швидко приручаються.
І кажуть, що за розумом
Вони навіть собакам не поступаються.
Бабаків дуже часто
Браконьєри вбивають.
Бо бабаки смачне м'ясо,
Цінне хутро
Та лікувальний жир мають.