/РЕМЕЙК НА твір Олекси Удайка
ТІЛЬКИ ТА /
ТОЙ,ХТО
Чудно народився і зрівнявся з божеством,
Був цікавим в товаристві, диводіяним єством…
Все навколо зацвіло,а іще заблискотіло,
Заблищало,розлилось і природа вся зраділа!
Ось потік і он потік,скелі Делосу* ожили,
Море,поле й гора Кінт* - ніби всі заговорили!
Крики чайок в скелях тих чутно й зично хороводять,
І боги несуть нектар,славлять дійство ,славословлять.
Острів й досі там стоїть. Море шумом обмиває.
Пам"ятають про ту мить.Хто про теє зараз знає?
Осяйний , золотокудрий,сонцеликий поводир,
Народився у тім краї статний красень,радомир.
Покровитель лікування і услада усіх муз ,
Повелитель віщування,бог Олімпу,не лакуз.
Врода й стрункість досконалі,лук і ліра у руках,
І краса в оригіналі,в Баха й Моцарта піснях.
Чоловіча частка людства,мала б схожість з божеством,
Якби тіло розвивала й не робила спротивОм.
*Де́лос (сучасний Ділос) (грец. Δήλος) —
найменший із Кікладських островів в Егейському морі
(4,5 км в довжину, найбільша ширина 1,3 км);
територія Греції. Площа — 3,2 км².
Найвища точка острова — гора Кінф (112 м).
У вірші- Кінт /в древньогрецьких талмудах
часто плутали t з f .../
29.05.2021р.Валентина Мала
/ на світлині Аполлон з лірою,
сучасна скульптура в Аранхуесі, Іспанія