чи ми ― ляльки, що танцюють, бо їх смикають,
чи ми самі замовляємо наступну дію вистави ―
однаково, коли дивитися згори.
ми, немов одержимі, тримаємо
наші позиції, пак політичні рейтинги,
підкидаючи вам то героїзму з патетикою,
то видовищних у сльозах
панорам руйнування дощенту.
драматично, хоч і незграбно,
танцюємо про війну,
мов школярі, що старанно виводять
літери в першому класі.
наші гроші тим часом множаться,
бурхливо зростають в банках
та наснажують на красномовство
нашого вже захриплого
шкільного товариша, лідера.
кажуть, що наші коричневі духовні провідники,
щонеділі публічно обідаючи
з неформальними наркобаронами,
розбивають об стіл кришталеві
з позолотою кухлі з-під пива,
й закликають святу перемогу,
всю омиту кривавим дощем. ―
чи золотим вже за иншими
інсайдерськими джерелами,
але наші таємні джерела
просять їх не виказувати.
ми є народ, що кожен з нього ― лідер.
в єднанні наша сила, бо я ― це ти, а ти ―
чи я таки, чи ще хтось, ― так вам скаже
й жебрак, і олігарх, коли вони безмежно
зливаються в обіймах: ми ― народ.
ми ― завжди на боці продажних політиків,
адже вони знайшли порозуміння в муках
і в радощах з останньою інстанцією влади.
отож, коли вони чи безсоромно брешуть,
чи мелють беззмістовну полову за зразком,
ми завжди можемо той сором інтерпретувати
як хвилювання щирих та непорочних душ.
а ті вже, звісно, зможуть зрозуміти
всю міру незамінности таких, як ми, акул
пера та язика, і всіх маніпуляцій,
що в полум'ї війни плекають та хоронять
закон, суспільну єдність та громадянський мир.
тому, товариші, коли така година,
що потребуємо заступництва, глядіть!
не викликайте нас на ці смішні дискусії,
не вимагайте перлів з дна того болота,
яким, коли відверто, є бізнес та фінанси.
натомість усміхніться, подякуйте, й скачіть,
як ми вам скажемо, ― бо хто у цій вітчизні
лакеї панівного класу, як не ми?
а ви ― босота, ледарі, зухвалі самозванці ―
шануйтеся та йдіть працюйте що є сил
на те суспільне благо, що я вам загадаю.
ну, дивіться: підпишіться, й слухайте сюди.
ми, на відміну від вас, маємо план на майбутнє.
крім того: маємо всі невичерпно рішучі відповіді,
бо маємо там, де треба, шпигунів та кротів-вивідувачів.
між иншим: так само спостерігаємо
й ваших людей серед нас ― вони, як завмерлі миші.
так само уважно спостерігаємо всі світові тенденції,
щоб слушної миті прокласти новий стратегічний курс.
а так ― про всяк випадок ― завжди готові пропонувати
дівчат всіх вір та конфесій до послуг нашим партнерам
we are the people, nazareth
https://www.youtube.com/watch?v=dmfSY9KAfJ0
ID:
959085
ТИП: Поезія СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний ВИД ТВОРУ: Вірш ТЕМАТИКА: Філософська лірика дата надходження: 08.09.2022 14:55:33
© дата внесення змiн: 08.09.2022 17:44:02
автор: Buster
Вкажіть причину вашої скарги
|