2 0 6 ⠀⠀⠀Вино.
⠀
Адже комусь і правда все-одно,
Що завше із води стає вино,
Як свіжою затонувати кров'ю.
Що рідина, яку він п'є з горла́,
Недавно посміхалася й жила,
Дивилась теніс, рухала бровою.
⠀
Любила спів і лаштувала зум,
- Де ти живеш?
- Під Харковом, Ізюм.
- Ізюм, цікаво. Солодко живеться?
І як йому - нормально, не гірчить,
Що більше не співа вона й мовчить?
Звичайно п'ється? Весело жується?
⠀
Ходила в офіс, чи в дитинний сад.
В повітрі начебто слова висять,
Мла стала солоніше та гіркіше.
Живеться солодко? Як жити - так!
Вином вода стається знов однак.
Ну, я піду. Телефонуй частіше.
⠀
Скажи, в чім сенс у розумінні тім, -
Що в жи́ті над безоднею стоїм,
"Хоч щось роби!" - торочим без ідей,
Коли скажений молот б'є щомить,
Людей в домах, на площах не щадить.
Сім днів на тиждень. Тиждень - сім дітей!..
⠀
"Тут може бути вра́зливий контент",
Тут бути б міг аматорський концерт,
Міг бути корт, тераса ресторанна,
А тут лиш перекопаний пісок,
І ніжний жовто-синій поясок
В червоне все фарбує невблаганно...
⠀
Авторка Alja Khajtlina
Переклад Yurii Shybynskyi
ОРИГІНАЛ
Двести шестой день
Кому-то ведь и правда всё равно,
Что из воды становится вино,
Когда его окрасит свежей кровью.
Что жидкость, что он хлещет из горла,
Недавно улыбалась и жила
Смотрела теннис, поводила бровью,
Любила петь, настраивала зум.
- Где ты живёшь?
- Под Харьковом, Изюм.
- Изюм, прикольно. Сладко там живётся?
И как ему, нормально, не горчит,
Что больше не поёт она, молчит?
Нормально пьётся? Весело жуётся?
Ходила в офис или в детский сад.
Слова как будто в воздухе висят,
Туман на вкус солёный и горчащий.
Живётся сладко? Если жить, то да.
Вином опять становится вода.
Ну, я пойду. А ты звони почаще.
И толку-то, что толку в том, скажи,
Что мы стоим над пропастью во ржи,
Беспомощно твердя: хоть что-то делай,
Когда безумный молот, не щадя,
Колотит по домам и площадям.
Семь дней в неделю. Семь детей в неделю.
"Здесь может быть чувствительный контент".
Здесь мог бы быть любительский концерт.
Здесь мог быть корт и ресторан с террасой.
Но здесь лишь перекопанный песок.
И жёлто-синий тонкий поясок
Всё почему-то красным цветом красит.
ID:
961253
ТИП: Поезія СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний ВИД ТВОРУ: Вірш ТЕМАТИКА: Філософська лірика дата надходження: 29.09.2022 10:56:50
© дата внесення змiн: 29.09.2022 10:56:50
автор: Юрій Шибинський
Вкажіть причину вашої скарги
|