|
Зна і учень, і студент…
Ножиці – це інструмент,
Що складається з часів
Давніх двох кілець й кінців.
Служать ножиці всім нам –
І дорослим, й дітлахам,
Вам дозвольте нагадать,
Щоби різать, підстригать.
Два кільця прийшлось їм мать,
Щоб зручніше їх тримать
В пальцях двох було нам всім.
Їхнє значення й у тім,
Щоби пальці захистить
Від порізів в тую мить,
У яку вони в руці
Нашій. Гострі ж два кінці,
Що сполучені цвяшком,
Гайкою або болтом.
Мають вигляд двох ножів,
Та вони не для коржів
В нас призначені, повір,
А щоб різати папір
Чи картон. В тім їхня суть.
Канцелярськими їх звуть.
Перукарськими ж в той час
Ножицями є у нас
Ті, що ними перукар
Власноруч, без жодних чар
Нам волосся підстрига.
Їхня суть в тім поляга.
Побутові ж з давніх пір
Служать, щоби ми папір
І тканину, і нитки
Обрізали залюбки.
А кухонні, слід додать, –
Щоби м’ясо розрізать,
Для зняття із риб луски,
Відкорковувать пляшки…
Нічого ж бо тут таїть.
Щоби різати, кроїть
Одяг, ткань або нитки,
Служать ножиці кравськí
Чи кравецькі. Манікюр
Чи, можливо, педикюр
Вам зробить, дівчата, час?
Не хвилюйтесь, адже вас
Порятують в миті ці
Манікюрські ножицí,
Щоб почистити як слід
І підстригти також вслід
Нігті пальців рук і ніг.
Є й медичні, щоби міг
Лікар поміч хворим дать:
Щоб безпечно розрізать
Одяг раненим й бинти,
Щоби рани обвести.
В хірургії, слід додать, –
Щоб тканини розрізать
Хворим в час, як чергова
Операція трива.
Ось, для чого в певний час
Служать ножиці у нас.
Євген Ковальчук, 19. 08. 2020
ID:
986847
ТИП: Поезія СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний ВИД ТВОРУ: Вірш ТЕМАТИКА: Вірші поза рубриками дата надходження: 22.06.2023 19:49:43
© дата внесення змiн: 22.06.2023 19:49:43
автор: Євген Ковальчук
Вкажіть причину вашої скарги
|