Ніч настала, все навкруг
Дрімота накрила.
Тиша, сон. І поле, й луг
Поснули безсило.
Місяць в хмарі, темнота.
Зірка де-де блисне.
Село в долині, по хатках
Блукає тихо пісня.
Верба на схилі край села
Завмерла у спокої,
І опускаються гілки
Аж до землі поволі.
Вітер нишком над селом
Теплий пролітає.
І лоскоче, хатки сном
Ніжно огортає.
Порахує світлячки,
Що із вікон линуть.
Що за лихо! За роки
Вмерла половина!
Там руїна, пустка там,
Там вже й не чувати.
Ой, скажіть же, люди, чом,
Як вмирають хатки?...