Т. Василько відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Можливо "говірка", як етнографічний діалект. І направду у Карпатах (у т.ч. Прикарпатті) є три етнографічні групи, які відрізняються говірками. В загальних рисах: лемківська говірка характеризується частим вживанням слова "лем" (Лем ся рум'янила); у бойківській говірці замість ой вжиається йой, Є ще гуцульська говірка, у якій багато оригінальних слів. Наприклад: у нас потік, а у них - звір. Звідси звори, узвори - схили до потоку. Є версія, що гуцули - переселенці (татаро-монгольська епопея) з Полтавщини - Київщини. За моєю версією - переселенці з Рязаньщини. Доречі, галицька говірка найяскравіше виражається у вживанні замість києво-полтавського ся - си. А ще зміщенням наголосів, чим я не гребую у своїй літературній творчості. Галицьку говірку вважають літературною мовою Івана Франка. Є теоретики, які переконують, що галицька говірка поетично колоритніша. Отак коротко про те, що мені відомо.