1
Поле...Пустка,
Степ широкий!
Понад яром жінка йде...
Хустка,валянки,торбина,
У візочку щось везе...
...Взяли батька на машину,
Дітки пухлі-ледь живі
Чоловіка у ряднині закопала на горі.
-Ось у город доберуся,
Біля серця дукачі
Ох,звеніли на весіллі,
Танцювали на гуді...
Танцювали,вигравали,
Дурацюгам рай іде
Землю дурно роздавали:
Дармове-то чортове!
Хрест звалили на церковці,
Клуб,гармошка-нам балет!
В бубон грали вечорниці
Чорт,парторг та культпросвєт!
П' янделиги всіх зігнали,
Злидні всі в більшовики.
У комуни позганяли
Брать,давить всі мастаки...
2.
Не дійду і ноги терпнуть,
Діти,дочечко,сини
Не прийдеться вам доносить
Батька нові чобітки.
Повизу їх і свитину
Дідів-батьківський кожух,
Буде сала- чверть,хлібина
Та макухи цілий круг!
Пронесе чекіста мимо
Не відніме не здере...
Де б знайти йому чарчину?
Товбратва усе проп'є!
3.
Місто...Вигоном толкучка.
Люди чормі...мов мерці!
У кашкетах,-цим-получка:
Вивертайте гаманці!
Обміняла,-є хлібина,
І сальця таки ж шматок...
Побіжу, моя дитина
Жде хоч крихітки у рот!
4.
Причвалала...ноги в попіл
Стерла все...А в хаті тиш,
Нема діток-гляну докіл...
Де ж поділись?..Та знайшлись...
Коло ставу...
Глину їли....
Полягали...Тихо...Сплять.
Так горбочками й заклякли,
Як добрались воду брать...
Впала...Встала...
Не кричала...
Попід тином тихо йшла...
В сімдесятих...
Хліб і масло дітям в клуночку
Несла.