Нутрія - тваринка
З роду гризунів.
Вона веде
Напівводний спосіб життя
Та не переносить
Сильних холодів.
Для життя обирає
Болота та річки,
Де повільна течія.
Можуть жити разом
Від 2 до 13 осіб -
Ось така у них
Дружня сім'я.
Два-три рази на рік
У самки народжуються діти.
І вона їх буде сама
Без самця глядіти.
До п'яти дітей
З'являється за один приплід.
А потім 7 місяців
Із матір'ю вони вивчають
Навколишній світ.
У нутрії чудовий слух,
Але поганий зір
Та нюх.
Нутрія гарно плаває
Та пірнає.
А піявок та молюсків
Рідко поїдає.
Рогозу та очерет
Вона поїдає.
В полях знищує рослини.
І на зиму
Запаси не складає.
У неї немає житла,
Яке її в холодну зиму
Від холодів захищає.
І запасів, як інші гризуни
На зиму не складає.
До 10 хвилин
Може знаходитись
Під водою.
Здобич шукає собі
В основному вночі.
А в спекотні дні
Ховається у тінь
Для власного спокою.
Під льодом погано
Орієнтується вона.
І вихід не завжди згадає,
А тоді під водою
Без повітря
Нутрія помирає.
Нутрія цінне
Хутро має.
Воно під водою
Не промокає.
На нутрій полюють
Лише хижаки.
Серед них лисиці,
Куниці, вовки.