Їжак - це тварина,
Що комах поїдає.
Його навіть отрута змії
Ніколи не вбиває.
Лише в помірному кліматі
Їжак проживає.
Бо тут для нього
Їжі вистачає.
Завжди на зиму
У сплячку впадає.
І запаси собі
Ніколи не складає.
Сухим листям та мохом
Собі нірку викладає.
І в ній тоді узимку
Спокійно засинає.
Тільки у шлюбний період
Близькі стосунки мають.
А в інший час вони
Окремо проживають.
Самці завжди
За самку змагаються.
І лише переможець
Із нею поєднається.
Щонайменше трьох дітей
Народжує самка.
І за ними доглядає
Неначе панянка.
Самка лише місяць
Дітей молоком годує.
А потім деякий час
Разом із ними полює.
Самець участь у вихованні
Ніколи не приймає.
Тому самка одна
Дітей годує та навчає.
Через місяць
Після годування
Діти самостійне
Життя розпочинають.
І вільні ділянки
Для себе шукають.
Їжак змію
Легко вбиває.
Бо на нього її отрута
Зовсім не впливає.
Увечері та вночі
Він активним буває.
А удень спокійно
В своїй нірці відпочиває.
Їжак мишей та щурів
Упіймати може.
Бо в цьому йому завжди
Спритність допоможе.
Найбільші вороги -
Це борсуки,
Інколи лисиці,
А також куниці.
Під час небезпеки
У клубок згортається.
Це він так
Від ворогів захищається.
На волі до 6 років
Він прожити зможе.
А в неволі до 10 років прожити
Йому людина допоможе.