Сорока - це птаха
Хитра та хижа.
Дрібні комахи,
Яйця птахів
Та їхні пташенята -
Це її улюблена їжа.
Сороки білі боки мають,
Тому їх білобоками
Люди називають.
В парках, скверах
Не густих лісах
Та садах вона проживає.
І їй всюди їжі вистачає.
Від 4-х до 8-ми яєць
За один раз
Відкладає самка.
І за ними доглядає
Неначе панянка.
Живуть сороки
Постійними парами
І неначе володіють
Якимись чарами.
У сороки може бути
Декілька гнізд,
І лише одне
Із них робоче буває.
І саме в ньому вона
Більшість часу проживає.
А також там
Яйця висиджує
І пташенят своїх
Самостійному життю навчає.
Міцний дзьоб сорока має,
Тому яйця птахів
Досить легко розбиває.
Гнізда інших пташок
Любить руйнувати,
А своїх дітей завжди
Буде захищати.
Може свійську пташку
Вона упіймати.
І на шматки
Її розірвати.
Там де сорок
Багато буває,
Там зернові культури
Вона поїдає.
А також від неї
Свійська птиця страждає.
До 4-х сорока
Може рахувати.
І полюбляє
Будь-які речі
В людей викрадати.