Дятел - це невеликий
Корисний птах.
Він неначе лікар лісу
Знищує у стовбурах дерев
Шкідливих комах.
Ліси, сади та парки
Дятел обирає.
Бо там для нього
Завжди їжі вистачає.
В розріджених лісах
Щороку дятли
Нове дупло довбають.
А в густих лісах -
Як правило торішні
Дупла займають.
Дятли між собою
Сильно сперечаються.
Якщо в один і той же час
На одній ділянці полювання
Поруч опиняються.
Тоді вони починають
Голосно кричати.
Стукати дзьобом
По стовбурах дерев.
А також можуть
Один на одного нападати.
Лише в шлюбний період
Самці та самки зустрічаються.
Бо їхні ділянки
Для полювання
Завжди перетинаються.
Самка сама самця обирає.
І лише того,
Який в битві
Між самцями перемагає.
Самець житло будує
Для сім'ї.
І докладає до цього
Всі сили свої.
Дерево для житла
Самець обирає.
Будує його сам,
А потім самка
В цьому гнізді
Яйця відкладає.
Гніздо своє високо
Любить будувати.
Для того, щоб вороги
Не змогли
До нього дістати.
5-7 яєць самка відкладає.
І одразу до висиджування
Самця залучає.
Через 20-25 днів
Пташенята починають
Самостійно літати.
Але батьки продовжують
Їх годувати.
В теплу пору року дятел
Комах-шкідників поїдає.
А в холодну пору року
Рослинну їжу обирає.
Восени та взимку
Дятли їдять
Зерна з шишки,жолуді,
Яблука, які не впали,
А також горішки.
Дятли можуть іноді
Падаль підбирати
Та відходи на свалках
В їжу вживати.
Самці та самки
Зимують окремо.
Бо це в них така
Життєва система.
Восени у дятлів
Пари розпадаються.
І тоді уже весною
Вони зустрічаються.
Іноді дупла дятлів
Білки та шпаки займають.
А лісові куниці, соболі
Та інколи горностаї
На дятлів нападають.