Дрімає літечко у сірому тумані,
А осінь в жовто-бурому жупані
Багряним полум`ям розпалює ліси,
Наче готуючись до конкуру краси
Гарячим поглядом загляне в кожну хату,
Згаптує покривало з пишних хмар
І ним затулить сонечко пихате,
Дістаючи з комори самовар
Гарячий чай, дрова тріщать в каміні,
Вогонь грайливо розкидає тіні,
В півтемряву заходить гордо сон
і занавіс чіпляє на балкон
В щілинку нишком заглядає зірка,
Півмісяць десь пропорить в хмарці дірку
І сріблим світлом спалахнуть примари,
Завиє вітер в супровід гітари
Йому до пари десь підскрипує ліхтар,
Підморгуючи час від часу зірці,
І, надивившись цих осінніх чар,
Зіває мишка у тепленькій нірці.