Екскаватор - це машина,
Його призначення
Копальна та вантажна робота.
Бо з допомогою
Спеціального устаткування
Він може розбити
Тверді корисні копалини
Та навіть дістати
Мул із болота.
Зазвичай екскаватор
Один ківш має.
Ним він масу
Різну набирає.
І тоді в машину
А бо на землю
Цю масу висипає.
Багато видів
Екскаваторів буває.
І кожен вид екскаватора
Один або навіть
Декілька ковшів
Для роботи має.
У всіх екскаваторів
Платформа на 360 градусів
Під час роботи обертається.
Але кожен вид екскаватора
По-різному пересувається.
На колесах, гусеницях
Та іноді навіть по воді
Екскаватор пересувається.
І у кожного із них
Платформа обертається.
Великі та малі екскаватори
В світі бувають.
І для кожного із них
Роботу по силі обирають.
Малі екскаватори -
Комунальні підприємства
Для аварійних ситуацій
Завжди тримають.
А великі - в кар'єрах
Корисні копалини добувають.
Плавучі із річок
Пісок добувають.
І потім його
В баржі висипають.
Екскаватори на будівництві
Та в кар'єрах працюють,
Добувають пісок із річок.
А також за потрібності
Іноді будинки
Аварійні руйнують.