Понеділок у слов’янському календарі
Місце перше серед днів буденних посідає.
За повір’ям, в понеділок створювався світ,
Дня цьогó ніхто важливих справ не починає.
Понеділок – у народі кажуть – день важкий,
Розпочаті вами справи будуть всі невдатні,
Небезпечно брати глину – може завалить,
Щоб не трапилось пожежі, – не мастити хати.
Дня цьогó свиней не колють – сало-бо слизьке,
Тáкож квочку не саджають – вилупляться півні,
Не розчісують волосся – курка пропаде.
Радять шити й висівати огірки та дині.
„Понеділкувати” – звичай був межи жінок:
Взагалі не працювали і тримались посту,
Бо себе й свою родину від нещасть, хвороб
Намагались захистити в незбагненний спосіб.
Ці традиції й порядки невідомі нам.
Може, – все це забобони, може, – правда чиста.
Та обставин цим подібних у житті нема,
А чи вірити в прикмети – справа особиста.
11.02.2013