Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Крилата (Любов Пікас): Пташина школа (казка для дітей) - ВІРШ

logo
Крилата (Любов Пікас): Пташина школа (казка для дітей) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 10
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Пташина школа (казка для дітей)

У мами курки Квокотушхи і тата Кукурічка  було  п’ятеро курчаток:  дві дівчинки – Піпі та Іпі та три хлопчика - Куку, Куко та Кукі.   Коли діти підросли, то пішли до 1 класу  пташиної школи, де вчилися різні свійські птахи – гуси, качки, кури й індики .  Вчителькою діток-першокласників була індичка пані Гельгуха. Вона любила  своїх вихованців. Вчила їх виразно говорити, читати, писати, рахувати зернята, овочі та фрукти, малювати хатини, небо, сонечко,  співати пташині пісні, ліпити з глини різні вироби. На уроці фізкультури виводила своїх підопічних надвір, де вони гуляли, робили фізичні вправи, бігали, стрибали, грали в ігри. Розучувала з ними вірші, п’єски, до свят.  Діти залюбки виступали в актовій залі школі перед учнями інших класів та перед своїми батьками. 
Якось, коли діти навчалися вже у 3 класі,  пані Гельгуха  сказала їм:
-	Наступного тижня я запланувала провести  свято – День умінь.  Бажано, щоб у цей день кожен з вас показав, що він вміє гарно робити. Можна  пісню заспівати, показати свої досягнення у спорті, заграти  на музичному інструменті, станцювати танок, дослід  провести, щось незвичне виліпити з глини  тощо.   
Діти почали готуватись.  І ось настав той день, коли кожен мав вийти перед іншими й похвалитись своїм вміннями.  Вирішили проводити свято у спортзалі, там – мати є, сітки, ворота і акустика хороша. Першими зважилися показати свої вміння  індики.  Поки Чок віджимався 20 разів від лави, його сестричка Ичка  у коробці з піском, яку принесла із собою,  намалювала квітку. Діти поплескали їм. Тоді на арену вийшли брати гусаки Гак  та  Гек. Вони показали, як уміють передавати лапою м'яч один одному при грі у футбол і забивати його у ворота.  Гуска  Уска сама станцювала польку. Сподобався її танець дітям. Качка Крячка і качур Кряч, які ходили до спортивної школи на секцію з баскетболу, показали, як вони вміють закидати в сітку  м’ячі. А Куку та Куко сіли за столик і в оточенні своїх однокласників зіграли партію в шахи. Куку переміг, але плескали діти обом, бо обоє вміло робили ходи. Потім всі посідали на матраци, щоб слухати пісню «Сонце встало», яку зголосилася заспівати Іпі. Піпі вийшла зі сестрою. Вона підіграла їй на скрипочці, вміла це робити, хоч, може, й не дуже майстерно, бо лише рік відвідувала Школу мистецтв. Все ж школярі були в захваті від  виступу сестричок. Гусаки почали кричати: «Браво!» Всі решта підхопили. І тільки   Кукі нічого не показав. Сидів на лаві з опущеною головою, коли вчителька запрошувала учнів до виступу. Пані Гельгуха помітила це, вона спитала в півника: «Що з тобою?»
«Я нічого не підготував». «Чому?» «Бо нічого такого особливого не вмію робити». «Але ти гарно вчишся. У тебе відмінні результати з усіх навчальних дисциплін. Знаю, що ти й художні книжки читаєш,   шкільна бібліотекарка казала мені, що часто до неї забігаєш». «Так. Я люблю читати книжки, тому на інше не маю часу». «То, може, ти розкажеш нам щось із того, що прочитав?» «Це я можу», - відповів Кукі і почав розказувати казку про Котика та  Півника. Та так цікаво! З інтонацією! З рухами! Як справжній артист! Діти дивилися на півня із захопленням, аж дзьоби порозкривали. Коли Кукі закінчив переповідати казку, однокласники подарували йому гучні оплески.  «Пані Гельгухо, - мовала Піпі, - а мій братик Кукі  ще й віршики якісь пише». «Це правда, хлопче?» - спитала вчителька.  «Пробую займатись віршуванням, - відповів півник. Мені це цікаво робити». «Ну, хоч один  вірш тобі вже вдалося скласти?» «Два вдалося». «Ну, зачитай котрийсь із них, якщо можеш», - сказала пані Гельгуха. «Гаразд». І Кукі почав декламувати:

Люблю маму я і тата, 
Школу, друзів і родину.
Люблю книжечки читати,
Пізнавати Батьківщину.

Діти знову почали міцно лапками  бити, виражаючи таким чином своє захоплення його  вміннями. Коли півник сів за парту, вчителька сказала: «Дорогі діти!  Кожен з вас показав свій талант,  свої вміння. Продовжуйте їх розвивати. На завершення уроку пропоную вам  скласти прислів’я, які б підходили до теми нашого свята.  
Куку підняв руку першим, він сказав: «Не хочеш стати на шлях невдахи, грай у шахи». «Молодець!» - похвалила пані Гельгуха. «Хто співає, у того душа розцвітає», - мовила  Іпі.  «Згідна»,  - сказала вчителька. «Хочеш спритність розвивати, у футбол навчися грати», - промовили Гак і Гек, вони це удвох склали. «Молодці! - відреагувала вчителька. - Ще хтось придумав прислів’я?» Учні мовчали. «А ти що скажеш, Кукі?»  «Хто багато читає, той вірші складає», - мовив півник. «Не завжди так. Хоча для того, щоб скласти самому вірш чи якийсь інший літературний твір, треба і справді багато читати». «Ну, тоді..., - трішки подумавши, випалив Кукі:  «Щоб навчитись щось робити, треба ліньки не ловити». «О, а це в десяточку!» - сказала пані Гельгуха, всміхнувшись. Усім діткам у їхніх щоденника під кінець уроку вона написала: «Молодець!» або «Молодчина!» А Кукі лишила такий запис: «Великий молодець!» Півник був задоволений, як, зрештою,  і всі учні класу.  «А знаєте мої учні-пташенята – чудові! Вони багато що вміють робити»,  - сказала  пані Гельгуха директору-індику пану Гельгеновичу, коли побачила його в той день у коридорі школи. «Радий це чути», - відповів їй  директор.  
А ви що, діти скажете? 

ID:  973920
ТИП: Проза
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 15.02.2023 17:55:26
© дата внесення змiн: 19.02.2023 11:38:21
автор: Крилата (Любов Пікас)

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (179)
В тому числі авторами сайту (2) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Дякую, Наталі!
 
NaTa Ly, 15.02.2023 - 18:44
Цікава історія
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  говорити
dashavsky: - патякати
Синонім до слова:  говорити
Пантелій Любченко: - вербалити
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
x
Нові твори
Обрати твори за період: